На снимката: Путин и Ердоган

В Сочи започна срещата между президентите на Русия Владимир Путин и на Турция Реджеп Тайип Ердоган в Сочи. Преди началото на разговорите руският президент благодари на своя гост за „последователната позиция“ на Анкара по изграждането на газопровода „Турски поток”, съобщават световните агенции. 

Според него, тръбопроводът дава възможност на Турция да се чувства уверено в днешните трудни за европейския газов пазар времена. Путин обърна внимание върху икономическото сътрудничество между Русия и Турция, които „не само са успели да компенсират загубите в стокообмена, причинени от пандемията, но и са го увеличили”.

На свой ред Ердоган благодари на Русия за оказаната помощ в борбата с горските пожари. Той подчерта значението на диалога между Анкара и Москва и обърна внимание върху успешната реализация на съвместни проекти в икономическата област.

„Убеден съм, че продължението и заздравяването на турско-руските връзки е от голяма полза”, каза турският държавен глава.

Той съобщи, че първият енергоблок на АЕЦ „Аккую” в провинция Мерсин в Южна Турция може да бъде открит през 2022 г.

Ердоган засегна и темата Сирия и подчерта, че съвместните стъпки от страна на Анкара и Москва са от голяма значение и че мирът там зависи от турско-руските връзки.

По време на визитата си турският президент е придружаван от директора на Националната разузнавателна служба (MİT) Хакан Фидан, от началника на президентската администрация Фахретин Алтун и от прессекретаря си Ибрахим Калън.

Очаквайте подробности

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!