Пламен Бобоков
на снимката: Пламен Бобоков

Русенският окръжен съд оправда напълно бизнесмена Пламен Бобоков по делото за нерегистрирани върхове на стрели. Отменена е мярката му за неотклонение „подписка“, както и мярката за обезпечение.

Обвинението срещу Пламен Бобоков е за държане на 48 върха на стрели и 2 на копия – на обща стойност около 650 лева, които представляват движими културни ценности, но не са идентифицирани и регистрирани по надлежния ред. По делото беше назначена тройна съдебно-археологическа експертиза. От думите на експертите стана ясно, че артефактите нямат историческа стойност, тъй като няма как да се установи къде са намерени.

Самият Пламен Бобоков заяви, че е очаквал да бъде оправдан, а адвокатът му Ина Лулчева коментира, че с това решение съдът просто е спазил закона.

„Дори за незапознатите беше ясно, че това е организирано мероприятие по поръчка на Гешев и спецпрокуратурата. Тъй като нямат какво да предявят срещу мен и по другите дела, това беше някакъв жалък опит да ми повдигнат обвинение за нещо, което аз не съм извършил. Натискът не е спирал изобщо, коментира той пред БНР.

По думите му срещу него постоянно има данъчни проверки и всякакви форми на натиск.

Докато има такива силови органи, такъв прокурор, няма да има оправия“, допълни той.

Сегашното дело е поредното, което се води срещу бизнесмена. Припомняме, че през 2020 г. братята Атанас и Пламен Бобокови бяха обвиняеми за участие в организирана престъпна група заедно с бившия зам.-министър на околната среда и водите Красимир Живков и още осем души.

Специализираната прокуратура твърди, че те са се възползвали от схема за незаконно загробване на опасни отпадъци чрез фиктивни дружества, които са имали отношения с дъщерната компания на „Монбат“ – „Монбат рисайклинг“.

Освен това през юли 2020 г. Пламен Бобоков получи и обвинение за търговия с влияние по дело, образувано срещу него и Пламен Узунов, секретар на президента Румен Радев по правни въпроси и антикорупция. Специализираната прокуратура твърди, че двамата са участвали в престъпен сговор, чрез който Узунов предавал информация на Бобоков за политическата ситуация в Либия и Украйна, с която бизнесменът не можел да се сдобие правомерно.

Разследването по това дело все още продължава. Междувременно съдът отмени ареста на двамата като незаконен.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук