Путин, реч
На снимката: излъчване на реч на руския президент Путин

Руският президент Владимир Путин обяви, че неработните дни ще бъдат удължени до края на април, като заплатите се запазват, съобщи Кремъл, цитиран от ТАСС. Президентът заяви,че заплахата от коронавируса остава, като пикът в света и в Русия все още не е достигнат.

На ръководителите на отделните региони ще бъдат дадени допълнителни правомощия, допълни президентът. Цялата информация от тях ще постъпва в координационния съвет на правителството, допълни Путин.

Оставят да работят държавните и медицинските учреждения, аптеките и магазините за стоки от първа необходимост, съобщава РИА „Новости“. Запазването на работните места и доходите на гражданите са най-важните приоритети на властите, допълни президентът.

Миналата седмица руският президент обяви тази за неработна, пак със запазване на заплатите. Решението отлага за неопределено време референдума за конституционните изменения, който ще даде на руския държавен глава право на още 2 мандата на поста.

Всенародното гласуване трябваше да се състои на 22 април, но обстановката с COVID-19 налага преместването му за по-късен срок. Новата дата ще бъде определена в зависимост от ситуацията в страната и отделните региони и след като бъде изслушано мнението на лекари и специалисти. В момента най-важното е да се предотврати заплахата от бързо разпространение на болестта, каза тогава в обръщението си Путин.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!