Президентът на Руската федерация Владимир Путин заподозря малцинствата в предполагаемата намеса в последните президентски избори в САЩ. В интервю за „NBC News” той изказа предположението, че зад аферата стоят неруски етнически групи като евреи и татари. За думите си той бе подложен на последвала критика от еврейски  организации. Повече от година след изборите, спечелени от Доналд Тръмп,  темата за намесата не е прикючена. Наскоро 13 руски граждани и 3 юридически лица получиха обвинения в САЩ за конспирация и измама срещу държавата.

Запитван настойчиво по време на интервюто за руската намеса в изборите, Путин изрази предположение, че може да са замесени други етнически групи:
„Може би те дори не са руснаци – каза той – може би са украинци, татари или евреи и просто имат руско гражданство. Дори това се нуждае от проверка. Може да имат двойно гражданство или зелена карта. Може би дори американците им плащат, за да направят това. Кой може да знае? Аз не знам”.

Изказването на президента Путин неизбежно предизвика реакцията на редица еврейски организации като „Антиклеветническа лига” /AЛ/ и “Американски еврейски комитет”/АЕК/.

„Изключително притеснително е да се чуе президентът на Русия да дава нов живот на класически антисемитски стереотипи, които са заразявали страната му от стотици години” – заявиха от АЛ.

АЕК пък подчерта в „Туийтър” приликата между смисъла в думите на Путин и внушенията на публикацията „Протоколи на старейшините на Сион”. Последната е излязла в руски вестник през 1903 година и претендира да разкрива документи, доказващи еврейска конспирация за постигане на световно господство. Според „Holocaust Memorial Museum” в САЩ фалшифицираните документи от публикацията са оказали влияние върху самия Адолф Хитлер. АЕК прикани руския президент да изясни какво има предвид при първа възможност.

Русия има дълга история на гонения и репресии срещу евреите при различните владетели. Не по-различна е съдбата и на други малцинства в състава на огромната държава.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!