Пясъчна буря

Най-малко 95 души загинаха, а стотици други са тежко ранени след като яростна пясъчна буря връхлетя северноиндийските щати Утар Прадеш и Раджастан, съобщи Би Би Си. Стихията прекъсна електричеството, изтръгна покриви, срина къщи и изби много добитък. Много от загиналите умряха в съня си, тъй като домовете им се срутиха след интензивни пориви на бурята и удари от светкавици. Пясъчните бури в тази част на Индия са нещо обикновено, но жертви в такива мащаби – не.

43 от загиналите общо 63 в щата Утар Прадеш са намерили смъртта си в района на Агра, където са намира и световноизвестният монумент Тадж Махал. Много от тях са убити от падащи стени и дървета. Според властите броят на жертвите ще се увеличи. Правителството на щата съобщи, че семействата на мъртвите ще получат помощ в размер на 400 000 рупии /6 000 долара/.

„На служба съм от 20 години и не съм виждал по-лоша буря“ – сподели за Би Би Си Хемант Гера, секретар по управлението и справянето с бедствия в Раджастан. Той обясни, че големият брой жертви се дължи на факта, че бурята е ударила през нощта.

Стихията засегна и столицата Делхи, на повече 100 км от регионите на трагедията, но в по-лека форма, придружена с обилни дъждове.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!