Празникът на столицата започна с интересно събитие за моделиране на трамваи – „Софийските трамваи на длан“. Работилницата започна в 10:00 часа и продължи час и половина. Малките почитатели на трамваите имаха възможност да работят сред множество макети, част от документалната изложба „София: От първия трамвай до последната спирка на метрото” в Регионалния исторически музей на София. Представените в изложбата макети са дело на Дариан Георгиев.

трамваи, макети

Страстта му към трамваите се заражда още в ученическа възраст. Макети започва да прави, тъй като в часовете по моделиране в училище се правели самолети, танкове, но не и трамваи. Така той решава да си направи свой собствен трамвай по подобие на другите макети, които се изработвали в училище. Днес той имаше и възможността да разкаже повече на децата за историята на трамваите и да им помогне да направят свой собствен макет.

Реално първата българска конструкция, наречена трамвай,  е произведена през 1955г., която се казва „Република“. След това 1959г. продължават с „Космонавт“ и „Комсомолец“. В момента  на изложбата може да се види и най-популярната българска мотриса – трамвай „София“.

Най-новият трамвай у нас е полско производство „Песа“. 25 трамвая са внесени в периода от 2014 до 2017 година и може да се види на линия 7. А най-старият трамвай в момента в движение в София е линия 23,  който е отново втора ръка внесен от Германия през 1995 година.”

Днес ,по случай празника, из града ще се движи и специалният ретро трамвай.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук