Кристин Лагард
на снимката: президентът на ЕЦБ Кристин Лагард

Европейският парламент подкрепи кандидатурата на Кристин Лагард за директор на Европейската централна банка.  Новината беше съобщена в Туитър профила на ЕП.

Европейският парламент даде зелена светлина за Кристин Лагард в тайно гласуване.

С 394 гласа „за“, срещу 206 гласа „против“ и 49 гласа „въздържал се“, евродепутатите дадоха своята подкрепа за кандидатурата на Кристин Лагард за следващ председател на Европейската централна банка.

Европейският парламент дава своето необвързващо становище дали кандидатът е подходящ за заемането на длъжността председател на ЕЦБ, като окончателното решение се взема от Европейския съвет.

От тук нататък кандидатурата на Лагард ще бъде поставена в дневния ред на заседанието на Европейския съвет през октомври.

За безпрецедентен първи път подкрепеният за директор на Европейската централна банка не присъства в залата по време на гласуването. В момента Лагард е във Вашингтон по други дела.

Лагард ще замени досегашния ръководител на ЕЦБ от 1 ноември. Тя ще стане първата жена в историята начело на най-важната европейска финансова институция, чиято централа се намира във Франкфурт.

Кристин Лагард доскоро оглавяваше Международния валутен фонд, начело на който най-вероятно ще застане друга жена – българката Кристалина Георгиева.

Тя е родена на 1 януари 1956 г. в Париж.  Учила е в Университета Париж – Нантер, след което е специализирала в САЩ. Работила е със Збигнев Бжежински. В Центъра за международни и стратегически изследвания.

В политиката се включва в Сбора за републиката. Тя е последователно министър на външната търговия в правителството на Доминик дьо Вилпен (2005-2007) и министър на икономиката, финансите и промишлеността в кабинета на Франсоа Фийон (2007-2011)

През май 2011 е предложена за изпълнителен директор на МВФ след оставката на Строс-Кан. Та е първата жена ръководител на МВФ.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук