Радан Кънев
На снимката: Радан Кънев

Не, господин Борисов. Нищо майсторско няма в управлението на кризата. 2020г. беше провал – не просто за Вас, а заради Вас – за цялото ни общество. Неадекватното поведение на управляващите струва 15 000 български живота за последните два месеца. Това написа евродепутатът от „Демократична България” Радан Кънев в профила си във „Фейсбук”.

„Проверих и данните за смъртността през 2020г., които показват, че неадекватното и закъсняло поведение на управляващите е струвало близо 15 000 (петнадесет хиляди) български живота за последните два месеца на годината, през които България бележи световен рекорд по смъртност. Показват също, че безкрайно закъснелите мерки работят – и тези животи е можело да бъдат спасени”, допълва той. Поводът е изказването на премиера от тази сутрин: „Ще минат месеци и ще се окаже, че България най-правилно управлява финансите, икономиката и здравните мерки по време на кризата“.

Радан Кънев цитира и конкретни данни. „Запознах се и с плановете за ваксинация, например на Чехия и Германия, в които ваксинацията на 80+ годишните започва след десет дена. И чух министър Ангелов, който предвижда у нас да започне … в края на май”, става ясно от публикацията.

Той засяга и темата за мерките, свързани с икономическото възстановяване и цитира инструмента SURE, в чието изработване той е взел активно участие. „Публикувах и данните на Европейската профсъюзна конфедерация, според които България е сред единствените три страни (заедно с Кипър и Хърватия), които не подкрепят самонаетите лица – свободни професии, търговци, занаятчии, собственици на семеен бизнес – по инструмента за борба с икономическите последици от кризата SURE.

„Прочетох внимателно и т.нар. „Национален план за възстановяване“. И виждам, че той не отговаря на никои от заложените от ЕС цели и критерии на NextGenerationEU – рестарт на икономиката след Ковид-19, изпреварващо технологично и цифрово развитие, адаптация към нисковъглеродната икономика на Зелената сделка”, допълва още евродепутатът.

Според него в началото на 2021г., националните задачи остават неизпълнени – успешна ваксинация на възрастните и болните, спасяване на малкия бизнес в кризата, възстановяване на икономиката и ускорено развитие на модерна зелена икономика.

„Тези задачи явно не са Ви по силите. Затова има и още една – изработване на национална спасителна програма и изграждане на управленски екип, който да я приложи, след като Вие бъдете отстранен от власт”, завършва той.

 

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!