Радан Кънев
на снимката: Радан Кънев - евродепутат

Поне четири са измеренията на провала на кабинета на Борисов в кампанията за ваксиниране на българите слещу COVID-19, заяви в своя профил във „Фейсбук“ евродепутатът Радан Кънев, който днес бе обявен и за един от 30-те най-активни членове на Европарламента. Той определи провала на ваксинирането като достигнал такива мащаби, че е опасен за цялото общество.

Ето и пълното изявление на евродепутата:

Провалът на Бойко Борисов и правителството му в планирането на ваксинациите е в опасни мащаби за цялото ни общество.

Провалът има поне четири измерения:
– Доставка на достатъчен брой ваксини
– Ефективна ваксинация с наличните дози
– Защита на възрастните хора (80+ години) като приоритетна група
– Планиране, организация и мотивация на застрашените групи.

1. Според МЗ, България е гарантирала 1.5 милиона дози ваксини от одобрените видове за 2021г., което покрива малко над 10% от населението (750 000 български граждани).
Средното за ЕС е 50% от населението с поръчани над 450 милиона ваксини само от вече одобрените видове.
Причината е, че българското правителство не е заявило навреме (отказало е да заяви, по-точно) ваксината на Pfizer/BionTech и сега чака „на опашка“ за втората партида.

2. Към момента, България дели последните места в ЕС по ефективно извършени ваксинации. Особено негативно е, че изоставаме от всички други държави в Източна Европа (вж. графиката по-долу). Сравнението със Западна Европа е далеч по-трагично…
Сравними по мащаб държави като Гърция и Чехия планират съответно 220 000 и 180 000 ваксинации до края на януари. У нас, в най-добрия случай, тези нива е бъдат достигнати през март.

3. Няма друга европейска държава, в която хората над 80г. да не са още в първата група като приоритет. У нас, ако живеят вкъщи, а не в социален дом, те са 4-та група, заедно с всички над 65г. Гърция и Чехия планират да приключат ваксинацията на най-възрастните през февруари, когато в България тя няма да е започнала.

4. Масово европейските държави изграждат и пускат в експлоатация национални онлайн платформи за регистрация и насрочване на дата за ваксинация. У нас пращат имейли на учители и лекари, всички останали сме в пълно неведение как и кога ще можем да се ваксинираме.
Няма и помен от национална кампания за насърчаване на ваксинацията, нито информационна кампания. Всичко е в оставено на фалшивите новини, жълтата преса и социалните мрежи.

Вчера всички споделяха един пропаднал тротоар. Същите са и „успехите“ във ваксинацията. Разликата е, че тук става дума за хиляди животи, десетки хиляди бизнеси, стотици хиляди човешки съдби.

Провалът на Бойко Борисов и правителството му в планирането на ваксинациите е в опасни мащаби за цялото ни общество….

Публикувахте от Radan Kanev в Вторник, 12 януари 2021 г.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!