На снимката от ляво но дясно: Томислъв Дончев, Цвета Караянчева и Румен Радев

Консултациите при президента за рационално провеждане на изборите приключиха без ясен резултат. Дали 28 морт остава окончателна дата за изборите не бе потвърдено, като президентът ще очаква протокол от здравните власти и гаранции за  пристигнането на машините за гласуване, преди да реши да подпише указ.

По време на консултациите управляващите от ГЕРБ се съгласиха, че промени в Изборния кодекс, продиктувани от усложнената епидемична обстановка, могат дадат възможност на хората под карантина и лекуващите се в болница да упражнят правото си на глас на предстоящите парламентарни избори. Те едновременно изразиха готовност да направят необходимото, но и отхвърлиха редица предложения, направени от други участници в консултациите.

Според най-голямата парламентарна партия електронното дистанционно гласуване или гласуването по пощата за сънародниците ни в чужбина звучат по-скоро екзотично и не могат да бъдат осигурени в оставащите няколко месеца до парламентарния вот. От ГЕРБ подчертаха още, че трябва да се помисли и за осигуряване на лични предпазни средства за всеки гражданин, запътил се към секцията за гласуване.

По темата за видеонаблюдението в реално време на броенето на бюлетини от ГЕРБ отбелязаха, че липсата на интернет в малките населени места ще се окаже сериозна пречка.

ГЕРБ и Радев отново в противоречие

Извън здравната тематика, по време на консултациите председателят на парламента Цвета Караянчева заговори за „координирани усилия за подкопаване в избирателния процес“, хвърляйки обвинения върху президента Румен Радев, че той също „участва в подобно говорене“.

„Позволява се на хора, които не познават изборния процес, да правят внушения на българските граждани“, посочи Караянчева по повод на предходните разговори на държавния глава с партии извън парламента.

Според председателката на НС е грешно „да се оспорват резултатите на вот, който все още не е проведен“.

„Ние сме демократична държава, за мен е важен гласът на всеки един българин, на всяка една партия. Това, че някоя партия не разбира нищо от избори, защото за първи път ще се явява – все някой за първи път ще се явява, ГЕРБ също се е явявала за първи път преди години“, отвърна ѝ Радев.

БСП: Гласуване по пощата – само с активна регистрация

Лидерът на БСП Корнелия Нинова защити тезата за гласуване по пощата, както направи и по време на разглеждането на промените в Изборния кодекс, но под условие –  ако бъде въведена активна регистрация, за която левицата е настоявала и преди.

Гласуване в два дни също не отговаря на разбиранията на най-голямата опозиционна партия за провеждане на изборите в условията на пандемия. Нинова отново припомни, че партията ѝ през годините е подкрепяла машинното гласуване, като гарант за вота, но решение на мнозинството е да остави и традиционните хартиени бюлетини в процеса като „отстъпление от този принцип“

Няма конфликт между БСП и Радев

Срещата между ръководството на БСП и държавния глава Румен Радев започна и с поискано от Корнелия Нинова уточнението на отношенията с президентската институция, по думите ѝ, за да се разсеят съмненията по тази тема.

„Ние не воюваме с президента и президентската институция“, категорична бе Нинова по време на консултациите.

„Аз не искам да разсейваме нищо, защото никога с г-жа Йотова не сме давали повод за такива съмнения“, отговори от своя страна Радев.

Той припомни, че е подкрепен от БСП при избирането му за президент, както и отговорността му към избирателите.

„Подкрепяме усилията БСП да се изгражда като силна опозиция, от която България има нужда“, каза още президентът и допълни: „Без силна опозиция демокрацията залинява“.

Отношения по темата взе и вицепрезидентът Илияна Йотова, която увери, че никога не забравя „откъде е тръгнала“.

Румен Радев: ЦИК няма никаква яснота за машините

„ЦИК е поставена в цайтнот, целият процес по машинния вот върви с рискови стъпки – нямаме договор, нямаме яснота“ – бе мнението на държавния глава по време на разговорите.

Президентът използва специфичния термин от шаха, игран за време, с който се означава ситуация, при която играчът има малко и недостатъчно време да завърши ходовете си. Според него именно в такава ситуация се намира и изборната комисия, все по-притискана от времето да реши въпроса с машинното гласуване, залегнало в закона, но около което продължава да има твърде много неясноти. Държавният глава припомни и свиканата от него среща по темата още преди една година, когато, според Румен Радев, е трябвало да започне и подготовката.

Карадайъ: Не сме разчитали на медиите за кампанията

По най-дискутираната тема – машинния вот, лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ разкритикува смесването на гласуването едновременно с машини и традиционни хартиени бюлетини, както и ръчното отчитане на изборните резултати между двата вида вот, което, според него, е допълнителна предпоставка за грешки в протоколите, а от там и за още недоверие в изборите.

„Освен общите проблеми за всички останали партии, ние имаме и един допълнителен проблем“, посочи лидерът на ДПС за предстоящите избори в условията на пандемия и продължи: „Нашата предизборна кампания се води очи в очи, лице в лице, от врата на врата. По време на кампания не сме разчитали много на медии“.

Малките партии

„Обединени патриоти“ не уважиха поканата, Марешки се впусна в директна словесна атака срещу президента, а от партията „Атака“ отново не носеха маски.

От „Обединени патриоти“ – ВМРО и НФСБ – не се явиха на консултациите при президента, а пък лидерът на „Воля“ се впусна в словесна схватка с държавния глава.

Всичко започна с поредицата от упреците на Марешки по адрес на Радев, че е предприетите от него политически консултации за провеждането на вота в условията на пандемия са добра стъпка, но много закъсняла. Според лидера на „Воля“ неопределената все още с указ на президента дата на изборите е израз на „страх от поемане на отговорност и некомпетентност“.

„Много хора ще запомнят Вашия мандат с две неща – бетонирахте ГЕРБ на власт и изкарахте мутрите на площада и така притъпихте устрема на хилядите българи, надяващи се на промяна“, заяви Марешки.

Според него позицията на партията му по въпросите на изборния процес пък била ясна отпреди години, застъпвайки идеята за видеонаблюдение на броенето на бюлетините и против гласуването по пощата.

Отговорът на президента не закъсня.

„Оценявам високо вашата откровеност. Така се полага в един конструктивен дебат. Да ви кажа, че некомпетентно и безсмислено е да се подпишеш под предложение за конституция, която не си чел, а вие го направихте. Екзотично е да подкрепяте здравни мерки, които не сте ги виждал, не сте ги чул, защото никъде ги няма. Но вие го правите“, отвърна му държавният глава.

Преди да закрие заседанието, Румен Радев заяви на лидера на „Воля“, че с неговата политика се е устремил „извън парламента“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук