Радев, Шолц
На снимката: Германският кацлер Олаф Шолц и българският президент Румен Радев

Германия подкрепя България да получи дерогация при европейско ембарго върху руския петрол, обяви президентът Румен Радев при визитата си в Берлин, където днес се срещна с държавния глава Франк-Валтер Шайнмайер и с федералния канцлер Олаф Шолц.

По думите на президента, за да се постигне реална и устойчива диверсификация в доставките на природен газ, ще бъде нужно време и усилия за изграждане на необходимата инфраструктура, както и сключването на нови договори. Румен Радев заяви, че Германия разбира и подкрепя искането на България за предоставяне на дерогацията по отношение на вноса на петрол.

Позицията ни по отношение на Република Северна Македония също среща разбиране, стана ясно от думите на президента Румен Радев. Той подчерта също така, че не бива да се допуска в рамките на европейските институции да набира сила тенденцията националната ни позиция по темата да става заложник на конфликта в Украйна.

„Удивително е как Европа, която се превърна в пример за останалия свят по отношение на демокрацията и човешките права, на толерантност и резистентност към езика на омразата, е готова да загърби тези свои принципи и ценности“, посочи държавният глава и предупреди, че легитимацията на идеологеми от бивша Югославия и комунистическия интернационал ще има дългосрочни неблагоприятни последици за Европейския съюз.

„Като отговорен член на ЕС България трябва да интегрира партньори, а не проблеми в съюза“, каза още президентът.

Във връзка с обсъдената по време на разговорите тема за войната в Украйна президентът посочи, че е необходимо да се търси решение за възможно най-бързо прекратяване на конфликта в Украйна, защото всеки ден от тази война е загуба не само за Украйна и за Русия, а и загуба за цяла Европа. „Трябва да е ясно, че България е част от всички европейски решения и решенията на НАТО по отношение на Украйна. Но там няма императив за предоставяне на оръжие“, подчерта президентът.

В отговор на въпрос за обявените от правителството антиинфлационни мерки президентът посочи, че това е дългоочаквано от бизнеса решение. Румен Радев заяви също така, че отдавна призовава за отворен конструктивен диалог, дългосрочни решения, преодоляване на енергийната, икономическа и социална криза, за предвидимост по отношение на бизнеса и гражданите.

„Решенията трябва да бъдат в резултат на ангажирана политика, а не под натиска на улицата и потенциални протести“, заяви още държавният глава и добави, че българското общество продължава да очаква ясна енергийна стратегия и дългосрочни мерки.

По-рано през деня президентът се срещна и с кмета на Берлин Франциска Гифай. По време на разговора бе отчетено, че и София, и Берлин се стремят да развиват своята икономика в сходни области като IT сектора, стартъпи, иновации и туризъм. Българският държавен глава открои възможността за засилване на партньорството между местните власти в областта на градоустройството и социализирането на градската среда. Обсъдени бяха и усилията на институциите в двете държави за настаняване и интеграция на бежанците от конфликта в Украйна, както и за интеграцията на ромската общност.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук