Да не отлагаме повече, да напреднем по важните теми. Трябва да имаме много по-чести общувания. Това каза президентът Румен Радев на среща със северномакедонския министър-председател Димитър Ковачевски.

„Аз съм много доволен от работата на двете правителства. В кратки срокове с голям размер, в редица важни области, вие работите и за времеви график, коя секторна група, кога и какво да свърши. Нека опитаме да внесем същия подход за решаването на отворените политически проблеми. Да изясним най-сетне кои са краткосрочните задачи, които трябва да решим преди да започнем преговорите.

Той заяви, че очаква новата атмосфера на доверие да помогне за разрешаването на нерешените политически въпроси между България и РС Македония, които възпрепятстват диалога и най-вече възпрепятстват отварянето на вратата към започване на преговори за Европейския съюз.

„Паралелно с работата по секторни въпроси, свързани с развитието на инфраструктурата, земеделието, туризъм, култура и образование ние не можем да загърбим тези останали нерешени политически въпроси, защото са изключително важни за сигурността, просперитета не само на България и РСМ, но и на целия регион“, каза президентът.

Радев за пореден път се застъпи за правата на македонските българи, заявявайки, че е настъпило време техните права да бъдат вписани в Конституцията на РСМ. Той поиска премахването на езика на омразата и уважение за българското културно минало. Според него, ако тези неща станат факт, това ще отвори вратата на РСМ за ЕС.

България и РС Македония могат да бъдат добри партньори в много ключови сектори

България и РС Македония могат да бъдат добри партньори в много ключови сектори, потвърди Димитър Ковачевски.

„Формирахме комисия в областта на европейската интеграция. Договорихме се за нова динамика на работа, която ще има конкретни резултати, които ще са от ползва за гражданите на двете държави. Аз вярвам, че на 1 март може да имаме самолетната линия София-Скопие. Коридор 8 също е част от приоритетите“, каза Ковачевски.

Той приветства усилията на двете правителства за задълбочаване на двустранните отношения и преговорния процес.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук