Държавният глава Румен Радев приключи срещата в президентството представители на организации на българите в Република Северна Македония.

Делегацията на българската общност в РСМ включваше представители на Политическа партия Граждански демократичен съюз (ГДС), на сдруженията „Културен център „Иван Михайлов“-Битоля, „Трибуна“-Прилеп, „Македонско българско приятелство“-Скопие, „Коридор 8“-Скопие, „Интеракция“-Охрид, „Единство“-Кочани.

България застава решително зад македонските българи

„Това е знакова среща. За пръв път на такова високо институционално ниво България приема представители на македонските българи“. С тези думи президентът Румен Радев приеме в президентството делегацията на българската общност в РСМ.

България застава решително зад македонските българи, заяви Радев и подчерта, че тази позиция вече е изразил пред ЕС и по време на срещите си с френския президент Макрон и канцлерът на Германия Меркел.

Силата да отстоявам тази позиция се дължи на вас. България ще се ръководи от вашата воля, обърна се Радев към представителите на организации на българите в РСМ.

Тази среща е индикация за единството на македонските българи, без нея ние не можем адекватно да защитим вашите права. България обаче не може да се намесва във вашето единство. Всичко трябва да е подчинено на голямата цел – защитата правата на българите, каза още Радев и припомни, че в Договора за добросъседство е оказано, че имаме правото да отстояваме правата на македонските българи.

Президентът застана също и зад призива на организациите, изпратен на 12 октомври към политическите партии и институциите у нас.

Трябва да е ясно, че освен защитата на вашите права, имаме и по-широк интерес към РС Македония, но при всички положения вашият интерес ще бъде водещ. Това зависи изключително много от вашето единство, продължи Радев

Тои добави, че България е в процес на формулиране на нова политика.

Българските граждани са граждани на ЕС, затова тяхната дискриминация е дискриминация на европейци, бе категоричен Румен Радев.

Той отбеляза, че общата задача е прекратяване дебългаризацията в РСМ и опазване на историческото и културно наследство. Погазването на тези права са причината да отложим началото на преговорите на РСМ с ЕС, независимо от цената, която плащаме. България ще върви непоколебимо по този път, категоричен бе Радев.

Дебългаризацията – Възродителен процес

От своя страна лидерът на Гражданския демократичен съюз в РС Македония Петър Колев подчерта, че позицията на България е ясна и конкретна. Процесът на дебългаризация е „възродителен процес“. Позицията на България е лъч надежда, посочи той и също припомни призива от 12 октомври.

Ние най-силно желаем европейското бъдеще на РС Македония, но това не може да стане за сметка на България и българите, живеещи в страната. Търпението на българите в РСМ е изчерпано. Ние искаме малки неща – зачитане на нашите права. Това трябва да се изрази в Конституцията на РСМ, категоричен бе Колев.

Той акцентира, че в РСМ няма пример на интегриран българин на висока позиция.

Владимир Перев: Има абсолютна изолираност на българите в РСМ

Имаме една абсолютна изолираност на българите в РСМ винаги в трети или четвърти ешелон. Това каза Владимир Перев, бивш журналист от Македонската телевизия, по време на срещата

Според Перев тази срещата е историческа и той увери, че македонските българи ще отстояват българските традиции и ценности.

„Тази среща е историческа. Този момент е исторически. Всички ние тук ще отстояваме нашите български традиции и корени. Ние никога няма да отстъпим от заветите на предците ни и нашите чувства. Задачата на България и българската дипломация е да извоюва пред световната общност правото на българите в Македония на самоопределение, на регистрация на документите в Македония, в Конституцията.

Перев акцентира, че в македонската армия няма нито един човек, който е българин по националност, или вероятно е един. Същото важи за македонската полиция и правосъдиет и ръководните позиции в университетите.

Членството няма да се отпуши, докато не се решат правата на българите

Това, което се внушава, че с редовен парламент и правителство ще се отпуши членството в Европейския съюз – не, няма да се отпуши, допълни държавният глава.

Докато не бъде решен въпросът с правата на българите, което е европейска ценност. Република Северна Македония не може да започне преговори за ЕС.

Той бе категоричен, че истината за репресиите на УДБА трябва да се знае.

България не води политика срещу РСМ, ние сме най-приятелските държави. Защо в РСМ вече 4 години не сменят текстовете в учебниците, защо се подтиква омразата срещу България. Не получавам рационален отговор на тези въпроси от македонските държавници, каза още Радев.

Той обобщи, че отношенията никога не са били добри, но в момента отношенията ни с Република Северна Македония са най-ясни.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!