Румен Радев, Мадрид

Президентът Румен Радев, който е в испанската столица Мадрид за срещата на върха на НАТО отново се изказа завоалирано, типично в свой стил. Пред журналисти той заяви, че не може да коментира въпроса с изгонените руски дипломати, защото не разполагал с достатъчно информация.

„Надявам се министър-председателят в оставка да е взел това решение на базата на достатъчно информация и да го е обмислил добре – и като мащаби, и като последствия”, каза президентът.

Той не рискува да заеме конкретна страна по горещата за страната ни тема, въпреки, че доста често сам отправя критики към управляващите именно в тази насока – да изразяват ясни и конкретни позиции.

Относно срещата на лидерите на НАТО в Мадрид Радев допълни:

„Новата среда за сигурност изисква нови подходи и решения, за да не увеличи войната в Украйна своя териториален обхват. Алиансът се връща към същинската си мисия – да бъде гарант за териториалната, сигурност и суверенитета на членовете си. Това означава повишена отговорност и единство. А това от своя знача означава повишени амбиции, повече ресурси – и като национално инвестиране, и като общи разходи за отбрана”, обясни президентът.

„България активно участва в дискусиите по новата стратегическа концепция. През 2019 г. България беше сред инициаторите на създаването на ускорителя за иновации в отбраната и на фонда за иновации на НАТО. Това ще е един от основните акценти на срещата”, обясни Радев.

Спорни са изказванията на Радев относно НАТО, защото в Мадрид той говори за евроатлантизъм, инвестиции и разходи за отбрана, а у нас настоява за неутралитет. Вместо българският президент да демонстрира решителност и политическо лидерство в напрегната за страната ни обстановка той се опитва да стои неутрален – хем да не раздразни Русия, хем да се хареса на Запада. Само че в такива случаи има опасност да падне от два стола.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук