Румен Радев
на снимката: Президентът Румен Радев

Президентът Румен Радев отправи нова порция критики срещу управляващите от ГЕРБ. Този път поводът бяха спорните промени в Изборния кодекс, с които се премахва преференциалният вот, както и нежеланието на ГЕРБ да бъде избран нов състав на ЦИК. който да проведе следващите избори.

Това, което се случва с избирателното законодателство е много тревожно. Управляващите вече явно дори не крият изкушението си да постигнат служебна победа чрез промените в този Изборен кодекс. Това заяви президентът Румен Радев, който е в Сухиндол за празника на общината.

Държавният глава подчерта, че действията на законодателите уронват демократичността на изборите.

Всичко това, което се случва – отказът да се спази законът и да се избере нов състав на ЦИК, отказът да се ревизират избирателните списъци, отказът да се премахне вторият протокол от секционните избирателни комисии, поредната отмяна и отлагане на машинното гласуване, тоталната отмяна според този закон на дистанционното гласуване, въвеждането на механизма решенията в комисиите да се вземат с обикновено мнозинство – всичко това са неща, които уронват демократичността и прозрачността на изборния процес, добави още Радев.

Радев коментиа и случая „Гебрев“, който изплува в общественото пространство след като започна съвместна работа между българските и британските служби.

„Първо, не е нормално българското правителство да научава от чужди посланици какво се случва в България. Вчера бях запознат от главния прокурор, от министъра на вътрешните работи, от председателя на ДАНС с известната до момента фактология. Няма да коментирам този случай преди тази фактология да бъде щателно уточнена и установени всички обстоятелства, но този случай е в ресора на изпълнителната власт, където са службите и МВР“, заяви Румен Радев.

Президентът не каза дали ще свика Консултативен съвет за национална сигурност във връзка с разследването и цялостната работа на службите. По негови думи първо трябва да бъдат проверени и доказани всички обстоятелства.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!