Президентът Румен Радев на среща с представители на Висшия съдебен съвет

Президентът Румен Радев проведе днес среща на „Дондуков“ 2 с представляващия Висшия съдебен съвет /ВСС/ Боян Магдалинчев и членовете на съвета от прокурорската колегия Даниела Машева и Йордан Стоев. Срещата е в рамките на консултациите, които държавният глава инициира за необходимостта от промени в конституцията, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Президентът проведе вече срещи с председателя на Върховния административен съд Георги Чолаков, представители на академичната общност и с неправителствени организации. На дневен ред са срещи с ръководителите на институциите в съдебната власт, предстоят разговори и с политическите партии.

Статутът и функциите на Висшия съдебен съвет, ролята на Инспектората към съвета и квотата на Народното събрание в управлението на съдебната власт, бяха сред основните акценти на днешната среща.

Срещите на президента за промени в Конституцията започнаха през декември и бяха инициирани заради необходимостта, посочена от Радев, да се дебатира върху свръхправомощията на главния прокурор. Темата бе станала особено „пареща“ около избора на нов главен прокурор, който бе върнат веднъж от държавния глава, но все пак завърши с избирането и назначението на Иван Гешев на поста.

Досега освен със съдиите президентът се е срещнал с представители на акадимечната общност и с представители на Висшия адвокатски съвет, откъдето поеха задължението да изготвят писмено становище за промените, които смятат за подходящи.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!