Консултации Радев

Днес и на 18 август държавният глава Румен Радев провежда допълнителни консултации с парламентарно представените политически сили в 46-ото Народно събрание в рамките на конституционната процедура за връчване на проучвателен мандат за съставяне на правителство.

Днес президентът приема в президентската институция представителите на парламентарните групи на „Има такъв народ”, на ГЕРБ и на „БСП за България“.

Нинова: При трети мандат ще покажем хладнокръвен разум

Една от двете задачи, които си е поставила коалиция „БСП за България“ е да положи максимални усилия да се състави редовен кабинет. Това обяви пред президента Румен Радев лидерът на левицата Корнелия Нинова.

Видео от консултациите парламентарната група на „БСП за България“ може да гледате тук:

ГЕРБ – СДС: Ще върнем мандата

„Няма да предложим състав на правителство и ще върнем мандата за съставяне на кабинет още в деня, в който го получим“, заяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова по време на новите консултации с президента Румен Радев в рамките на процедурата по връчването на следващия мандат.

Видео от консултациите с парламентарната група на ГЕРБ-СДС може да гледате тук:

ИТН: Отговорността е на останалите 5 партии в парламента

„В крайна сметка, що се отнася за съставяне на правителство, ние опитахме и бяхме изоставени по средата на разговорите. В НС има още 5 партии, отговорността сега е при тях, те имат възможност да съставят кабинет“, заяви Тошко Йорданов от ИТН.

Видео от консултациите с парламентарната група на „Има такъв народ“ от 46-ото Народно събрание може да гледате тук:

Припомняме, че от ПГ на „Има такъв народ” не реализираха успешно връчения им мандат, тъй като не получиха подкрепата на т.нар. протестни партии, което наложи НС да гласува акт, с който да реши спорния казус с втория им кандидат-премиер Пламен Николов, оттеглил се по лични причини. В същото време ИТН заявиха, че няма да подкрепят трети мандат. ГЕРБ вече многократно декларираха, че в момента, в който получат мандата, веднага ще го върнат, но ще предложат състав и структура отново начело с Даниел Митов. БСП пък заявиха, че ако третия мандат отиде при тях, ще предложат служебното правителство да стане редовно.

В сряда президентът ще проведе консултации с представители на парламентарните групи на „Демократична България“, на „Движението за права и свободи“ и на „Изправи се БГ! Ние идваме!”.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!