Радев Македония
на снимката: Румен Радев

„Няма как да кажем „да“ преди да сме видели устойчиви механизми за изкореняване на изопачения разказ и преднамереното отношение към България – от учебниците, музеите, паметниците до медиите и държавната политика. Не можем да кажем „да“ преди да сме убедени, че нашата съседка няма да гради своята идентичност върху кражбата на българската история“. Това заяви президентът РуменРадев преди началото на заседанието на Европейския съвет в Брюксел.

Единствено от ангажирането и резултатите в диалога с България зависи ускоряването на европейската перспектива за РС Македония, допълни Радев.

„Искам да фокусирам вниманието върху точката от дневния ред, която очакваха всички европейски институции и лидери, и която успяхме в последния момент да свалим от днешната програма. За това си има своите причини и история. За последния месец и половина България бе подложена на неимоверен натиск от европейските партньори именно на днешния Европейски съвет да се даде ход на преговорите за членството на Република Северна Македония“, каза държавният глава.

Той припомни, че на миналия съвет през май е заварил България в изолация, сочена с пръст и обвинявана за блокирането на преговорите със Северна Македония и Албания.

Служебното правителство положи огромни усилия да навакса годините, в които нашите партньори така и не успяха да чуят смислена аргументирана българска позиция на високо ниво“, заяви Радев.

В тази връзка президентът е провел множество лични срещи и разговори с лидерите на европейските институции, ЕП, ЕК, Европейския съвет, с президенти и премиери, с еврокомисари, министъра на външните работи и държавния секретар на САЩ.

„Вярвам, че те разбраха, че упреците към България са неоснователни. Че имаме ясна позиция за намиране на изход от този проблем и че държим на надеждни гаранции, на устойчиви и необратими резултати в двустранните отношения. Време е да излезем от фамилиарната дипломация пред камерите и да се фокусираме върху прагматичните решения“, каза Радев.

Според него за този месец и половина България е доказала, въпреки политическия натиск, на който беше подложена, че е отговорен член на ЕС и няма да допусне внасянето на нови проблеми в Съюза.

„Нека не бъдем наивни. Ние сега успяхме не само да отложим тази точка от дневния ред, но да отхвърлим натиска за обвързване на началото на преговори за членство на РСМ с календарен график и срокове, но засега. Натискът ще продължава. Ние доказахме, че може да бъдем открити и за конструктивен диалог и не само – че можем да иницииране диалога и да водим до неговото размразяване на най-високо ниво“, каза Радев .

„Няма и да позволим да ни бъдат извивани ръцете с лобиране с медиен и политически натиск“, подчерта президентът.

Държавният глава бе категоричен, че София държи на Копенхагенските критерии за членство и не може да подмине дискриминацията на граждани в РС Македония, само заради тяхното самоопределение като българи, което е в разрез с европейските ценности и принципи.

Той заяви, че България остава отворена за бързи, резултатни двустранни преговори в интерес на гражданите на двете страни.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук