На снимката: Румен Радев
На снимката: Румен Радев

Днес, докато беше на посещение в авиобаза „Граф Игнатиево” президентът Румен Радев се изказа пространно и неразбираемо по темата за Северна Македония. Не стана ясно дали подкрепя решението на парламента или не го подкрепя, въпреки че похвали френското предложение. По-скоро остава впечатлението, че не го харесва, и че има редица забележки. Сякаш ако зависеше от него, той не би допуснал да се одобри френското предложение, а би предпочел да има още дългогодишни разговори и напрежение с РСМ. По отношение на правителството, Корнелия Нинова и Кирил Петков, Радев показа обичайното раздразнение и неодобрение, което присъства в коментарите му от месеци насам.

„Френското предложение за Северна Македония съдържа голяма част от основните български изисквания, но можеше да е по-успешно, ако нашите политици имаха по-голямо внимание към целия този процес. Ако дипломатите от МВнР разчитаха не само на президентската институция, не пилееха много време и енергия да вкарат разнопосочната политика на министър председателя в приемливи рамки”, каза Радев.

„Отдавна настоявам македонските българи да бъдат вписани в Конституцията. Парадоксално е, че беше по-лесно да бъде убеден френският президент и европейските лидери, отколкото българския министър-председател, чийто кабинет не пое отговорност за действията си и не остави на българските институции достатъчно време да се запознаят с казуса”, продължи Радев.

„Що се отнася за гаранциите за културно-историческото наследство, вчера народните представители гласуваха празен чек, няма необходимите механизми и срокове за защита. Следващите български правителства ще са в настоящето положение – да водят безплодни спорове с македонската страна”, смята президентът.

Румен Радев заяви, че на КСНС по темата той е настояла за изискването македонските българи да бъдат вписани в конституцията. „Всички партии, с изключение на ИТН, отхвърлиха това предложение и го приеха едва, когато дойде чрез президента Макрон”, каза Радев.

„Интервюто на премиера пред „Гардиън” е много показателно. Той призна, че България изнася оръжие за Украйна. В желанието си да уцели мен, той простреля Нинова, която оглавява комисията, която издава разрешителни за това оръжие”, коментира президентът.

Румен Радев, Граф Игнатиево
Снимка: БТА

Държавният глава поздрави военнослужещите от Военновъздушните сили на България по повод 110-ата годишнина от първия боен полет на бойната ни авиация.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук