Остри реплики от президентът Румен Радев към премиера Бойко Борисов. Радев използва момента след откриването на учебната година в Софийския университет „Св. Климент Охридски”, за да обвини Борисов, че или „губи контрол върху партията си, или я насърчава в битка срещу мен”.

За първи път държавният глава използва подобен остър тон към управляващото мнозинство.

„Води се тази битка, макар че не смеят да я обявят. Считайте, че щом като я търсят, ще я получат”, заяви Радев.

Той коментира още, че е притеснен от всички процеси, които стават в страната, и то на фона на предстоящото европейско председателство.

„Рискуваме председателството да се превърне във витрина на „гейт”-ове, които започнаха да гърмят навсякъде в страната”, обяви Радев. Президентът коментира и личността на номинирания за председател на Комисията по досиетата Антон Тодоров от ГЕРБ. Според него назначаването му би било равносилно на това „да се назначи бракониер за горски”.

„Това, което ме смущава повече, не е тази битка, а всички процеси, които стават в страната, на фона на предстоящото европейско председателство. Не затова дали то ще бъде успешно или не, считайте, че накрая ще бъдем потупани по гърба – такава е практиката. Притеснява ме начинът, по който гледаме на него, и това, което искаме да извлечем от него. Мисля, че управляващите гледат на това председателство като на някаква омерта, която да легитимира спокойствие отвътре и легитимация отвън”, заяви Радев.

Президентът от месеци е в обтегнати отношения с ГЕРБ заради отказа на управляващата партия да изпълни визията му за покупка на изтребители „Грипен” за около 1.5 млрд. лева, но досега не използваше толкова остри квалификации и оценки. Според него има проблем не с комисията по досиетата, чиято дейност трябва да бъде подложена на дебат, а с нейния председател

„Мисля, че кандидатурата в момента е една подигравка с нашето минало и с българското общество. Това е все едно да назначиш бракониера за горски – полагаме старание да обединим нацията, но точно това ще я раздели”, заяви Радев.

Той не вижда проблем с това, че шефът на кабинета му Иво Христов няма допуск до класифицирана информация. По думите му Христов ще получи допуск и с тази тема се спекулира.

Припомняме, че преди дни депутатът от ГЕРБ Антон Тодоров обвини Христов, че е получил секретна шифрограма от посолството ни във Вашингтон без да има право на това, понеже още няма допуск до класифицирана информация. Документът, получен на 26 февруари, се отнасял за разговори на посланика ни във Вашингтон Тихомир Стойчев с представители на корпорацията, производител на изтребители F-16.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!