Задължително е в момента, в който налагаме всички ограничителни мерки, свързани с  разпространението на коронавируса, да мислим и за пагубните последствия върху бизнеса, който вече търпи сериозни загуби. Това каза президентът Румен Радев в обръщение към представители на бизнеса по време на среща на „Дондуков 2“

„Само с ограничения, забрани и глоби ние не можем да излезем от тази криза като пълноценно общество и като устойчива икономика. Задължително е с всички тези ограничителни мерки да бъдат в ход и комплекс от мерки, които точно в този тежък момент да подкрепят бизнеса, който вече търпи сериозни загуби. Да подкрепят най-засегнатите български граждани. Да подкрепят тези, които в момента губят работата си, губят поминък. Това също е изключително важна и неотложна мярка. Виждате, че във всички засегнати държави пакет от такива мерки са в ход“, каза Радев.

Радев посочи още, че е вчера той е дискутирал този проблем с министър-председателя, като е призовал правителството в спешен порядък да преоцени своите финансови, инвестиционни приоритети.

„Ако се налага, някои проекти могат и да изчакат. Но здравето, животът, благоденствието на българските граждани и здравето на българския бизнес не може да чака.” – посочи още Радев.

Председателят на управителния съвет на АИКБ Васил Велев посочи, че всичко това, което става, ще се отрази сериозно на икономиката.

„Световната и европейската икономика бяха в недобро здраве и преди пандемията. Всичко това, което става, ще се отрази сериозно на икономиката и щетите ще бъдат по-големи по икономически причини, включително и за хората, и за здравето и живота им, отколкото по медицински. Необходимо е да се предприемат несимволични мерки за доходите на хората, които са останали с по-малко работа или без работа в резултат на взетите мерки. Затова критериите са ясни“, каза той.

Според него всички, които са останали без доходи поради невъзможност да работят трябва да бъдат компенсирани.

Кънчо Стойчев от АИКБ отбеляза, че коронавирусът ще понижи жизнения стандарт в страната и че сред най-засегнатите са туризмът и ресторантьорството, а организираният туризъм е напълно провален.

„Стандартът на хората ще върви надолу и ние трябва да се подготвим за това. Въпросът е по какъв начин ударът да е най-малък. Туризмът е спрял, ако сложим и ресторантьорството, говорим за 16 – 17% от БВП. А което се говори за организирания туризъм в България, целият сезон е отишъл.” Каза Кънчо Стойчев.

Тъй като стандартът на живот на хората както в България, така и по света ще започне да пада, Кънчо Стойчев посочи още, че  би следвало както да се търсят оптимизационни варианти, така и държавната администрация да понесе част от удара, като там също бъдат извършени съкращения.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук