Дани Каназирева
На снимката: областният управител Дани Каназирева

Областният съвет реши на своето събрание в допълнение към Областния щаб да бъде създаден Специализиран медицински щаб от 7 души, в който влизат медицински специалисти. Събранията ще бъдат провеждани ежедневно и ще се провеждат в Областната управа. На Областния съвет ще се докладват взетите решения.

„Медицинският щаб ще вземе решение коя болница, какъв персонал и каква апаратура ще предостави на определената болница, в която ще бъдат лекувани единствено случаи на инфекциозно заразяване – „Свети Мина”. Ще бъде взето решение и относно графика и постъпването и заемането на свободните легла както в държавните, така и в частните болници.” – съобщи председателят на щаба Дани Каназирева.

Едно от решенията, които са взети досега в Пловдив, е IT секторът да мине на работа от вкъщи или да бъде определен такъв капацитет от хора на работното място, който да позволява спазването на препоръките на лекарите.

Друго е свързано с изолацията на пациентите, за които има подозрения за наличие на коронавирус.

„Във всяка една болница при възможност да бъдат отделяни помещения, в които при съмнение на медицинския персонал за наличие на коронавирус, тези пациенти да бъдат отделяни, за да изчакат за консултация с инфекционист, а не да останат при останалите чакащи” – посочи Каназирева

Козметичните студия спират работа на територията на цялата Пловдивска област, тъй като извършват процедури на голям брой клиенти, а това крие риск за здравето им.
Що се отнася до транспорта в Пловдив, решено е той да е с нормално работно време в сутрешните и вечерните натоварени часове и при необходимост ще се пускат повече автобуси.

Междувременно все още се чакат резултатите от 18 проби от пациенти със съмнения за коронавирус, съобщи директорът на УМБАЛ „Св. Георги“ проф. Карен Джамбазов.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!