Днес и във вторник президентът Румен Радев ще проведе консултации с представители на парламентарните групи в 49-ото Народно събрание.

Точно в 09:30 държавният глава прие на „Дондуков“ 2 представители на парламентарната група на ГЕРБ-СДС. С президента се срещнаха вицепремиерът и министър на външните работи в оставка Мария Габриел и заместник-председателите на ПГ на ГЕРБ-СДС Деница Сачева, Рая Назарян, Теменужка Петкова.

Радев започна с критика, че преговорите не са се случили доста по-рано, предвид че отдавна е известна датата на ротацията.

„Въпреки че промените в МС бяха предварително планирани още преди 9 месеца и въпреки внушителната парламентарна подкрепа, призраците за извънредни парламентарни избори се съживиха“.

По думите му настоящите консултации трябва да изяснят важни въпроси за съставянето на правителство.

„Как преценявате темпа на преговорите с вашите партньори? Готови ли сте за връчването на мандата?, попита президентът екипът на ГЕРБ.

Радев поиска да знае имат ли други опции в случай на провал на преговорите с ПП-ДБ, като например дали биха търсили друго мнозинство.

„Важен въпрос е сложните отношения в коалицията… Считате ли, че при евентуален мандат, попита Радев – ще го върнете като неизпълнен или има опции за търсене на други партньори и парламентарно мнозинство“.

От своя страна вицепремиерът в оставка Мария Габриел отбеляза важността на принципите за ясна споделена отговорност.

„От самото начало за мен е много важно да има диалог, да се казват добрите и критичните неща“, отбеляза тя и подчерта, че е важно да не се губи от поглед интересът на страната.

„Имаме нужда от стабилност, но то трябва да стъпва на фундаментални ценности, на принципна основа. За нас е важно да се откроят общите неща, но и да се постигне съгласие и да се търси начин как да се преодолеят различията, където ги има“, добави Габриел.

От 11:30 ч. Радев се очаква да се срещне и с представители на парламентарната група на „Продължаваме промяната – Демократична България“, а от 14:00 ч. с представители на парламентарната група на „Движение за права и свободи“. Утре разговорите продължават с останалите парламентарно представени политически сили – Възраждане, БСП и ИТН.

Припомняме, че през уикенда ГЕРБ-СДС и „Продължаваме промяната – Демократична България“ проведоха серия от разговори за споразумение за съвместно управление. Резултатът от тях не е известен, тъй като и в двата дни нямаше изявление за медиите.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук