Румен Радев
на снимката: президентът Румен Радев

Управлаващите си търсят враг, за да не се обедини народът и да им потърси сметка, заяви президентът Радев в свой коментар за светкавично разихрилата са шпионска афера около председателя на движението „Русофили“ Николай Малинов. Той подчерта, че обвинението е много сериозно и изисква да бъдат представени „неоспорими факти“.

В данните от прокуратурата дейността на Малинов се свързва с името на бившия генерал от руското разузнаване Решетников, приближен до Путин, който пък преди време твърдеше, че е участвал в обсъждане на кандидатурата на Радев за президент. Този бекграунд поставя българския държавен глава в деликатна позиция, защото той често е обвиняван за връзки с Решетников, който получи прясна забрана за влизане в България за 10 години след последните разкрития на прокуратурата. При това положение разследването по шпионската афера би могло в някои варианти да рефлектира най-малкото върху репутацията на българския президент.

Безсилието на управляващите да се справят с тежките проблеми в страната и пълният провал на правителството в стратегически за европейското ни развитие приоритети се изражда в паническо търсене на враг и в миналото, и в настоящото, така че хората да се противопоставят непрекъснато един на друг и да не могат да се обединят в търсене на отговорност за проблемите и провалите днес. Това заяви пред журналисти в Пловдив президентът Румен Радев.

„Влизането в Шенген и Еврозоната, отпадането на европейския мониторинг за върховенството на закона у нас, както и привличането на чуждестранни инвеститори са сред стратегическите приоритети, в които управляващите се провалят“, категоричен е държавният глава.

В отговор на въпрос за вчерашните процесуално-следствени действия за шпионаж в полза на чужда държава президентът заяви още, че това е „изключително тежко обвинение“ и ако от следствието не представят неоспорими факти, „ще остане съмнението, че български институции са употребени в режисиран вътрешнополитически сценарий“.

„Очаквам наистина категорични доказателства, че българската външна политика не се е превърнала в заложник на вътрешнопартийни интереси и обслужваща интересите на управляващите – заяви президентът – …Според мен здравият разум очевидно напуска българското политическо пространство и особено управляващите“

Запитан дали е атака срещу президентската институция разпитът на социолога Живко Георгиев – член на Стратегическия съвет при президента, за проведено от него социологическо проучване преди президентските избори, Радев отвърна, че част от твърденията относно Живко Георгиев, свързани с разпитите, са абсурдни и нелепи. Той припомни, че е избран с гласовете на 2 милиона българи и каза, че въпросните твърдения са обида преди всичко към тези хора.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!