Цялото ръководство на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) подаде оставка. По-рано стана ясно, че ръководството на Българската академия на науките (БАН) е прекратило мандата на професор Христомир Брънзов като директор на НИМХ. Професор Брънзов посочи, че това решение е било очаквано, както и че ръководство на института също ще се оттегли в знак на солидарност.

Брънзов беше категоричен, че отстраняването му е свързано с неговата подкрепа за протеста на синоптиците и хидролозите от последните месеци. Те настояват НИМХ да се отдели от БАН.

В четвъртък следобед метеоролозите взеха решение да окупират сградите, в които работят, за да не допуснат нов директор.

В обръщение на избрания щаб на протеста в НИМХ, протестиращите заявяват:

„НИМХ категорично отхвърля предложеното решение от страна на БАН „целият бюджет на НИМХ-БАН да бъде изведен на отделен ред в бюджета на БАН. При изчисляване на бюджета да се имат предвид единни за БАН основни заплати по категории“. Това решение запазва сегашното статукво, а именно ръководството на БАН да определя, какво е нужно на НИМХ, за да изпълнява дейността си, и, вместо да реши проблемите в НИМХ, допълнително ще ги задълбочи.

Научно-приложната, оперативната и експертна дейност в НИМХ ние успяваме да развиваме досега, въпреки традиционното подценяване на резултатите от нея в БАН. Това прави несъстоятелно твърдението на ръководните органи на БАН, че излизането на НИМХ от структурата на БАН ще доведе до нарушаване на качеството на тези дейности. Напротив, може само да подобри нашите резултати. Тази демонстрация на неразбиране на проблемите ни допълнително ни убеждава, че единственият разумен път за нас е напускането на БАН.

Страхът на ръководните органи на БАН, че излизането на НИМХ от структурата ѝ ще е повод за последващо напускане на други институти, е несъстоятелен аргумент и е в разрез с демократизма в науката. Да не говорим за противопоставянето им на „механичното изваждане на Института“ с целия личен състав, сграден фонд и научна инфраструктура. Само напомняме, че всичко материално, с което разполага НИМХ, е платено от Българската държава, а и в по-голямата част от своето съществуване НИМХ е бил извън БАН!

Публичното изразяване на подобни „аргументи“, манипулиращи общественото мнение, ни кара да мислим, че НИМХ става заложник на егоистични интереси на група хора, които, за да ги постигнат, не подбират средствата. Как при това да останем част от БАН?

Категорично настояваме Правителството да вземе незабавно решителни мерки за изваждането на НИМХ от БАН.

Декларираме, че ще използваме всички допустими от закона средства да защитим НИМХ и неговата дейност като българската хидрометеорологична служба.“

Междувременно от БАН пък заявиха, че „отчитайки желанието на правителството за решаване на проблема с НИМХ, Управителният съвет на БАН не възразява срещу отделянето на НИМХ от структурата на БАН при спазване на действащата нормативна база и в защита на интересите на учените и служителите, които искат да останат в Академията. Управителният съвет поема ангажимент в кратък срок да внесе предложение за решение в Общото събрание на БАН“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!