В Ню Йорк бяха обявени новите носители на най-престижните награди за журналистика в Америка, отличията Пулицър, пише Ройтерс.

Вестникът Аляска Дейли Нюз получи отличието в категория Служба на обществото, за разследване в кооперация с ПроПублика, което разкрило, че една трета от населените места в отдалечения американски щат, изобщо нямат полицейска закрила.

Отличието за разследваща журналистика беше дадено на репортера от Ню Йорк Таймс Брайън Розентал, който разкрил как животите на хиляди таксиджии в Ню Йорк са били разбити от порочните практики на злонамерени търговци на недвижими имоти.

Фотографите на агенция Ройтерс получиха наградата в категория Новинарска фотография, за работата им по време на масовите протести срещу властта в Хонконг.

Наградите Пулицър се раздават от 1917 г., след като вестникарят Джоузеф Пулицър поискал в завещанието си да бъдат основани.

Раздаването им тази година беше отложено с две седмици, заради тежките проблеми на град Ню Йорк с пандемията от коронавирус.

Обичайно, носителите на наградите се обявяват тържествено на церемония в престижния Колумбийски университет в Манхатън.

Тази година Дейна Канеди, която администрира наградите, обяви победителите чрез видеозапис от дневната на апартамента й.

Те бяха определени, след като 18-те членове на борда на директорите, обсъдили кандидатурите чрез видеоразговори и други виртуални срещи.

Наградите за 2020 г. бяха раздадени в 15 категории за журналистика и още седем за книги, драма и музика.

За най-престижна се счита категорията Служба на обществото, която тази година взеха журналистите от вестника в Аляска.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!