петрол

Готовността на Китай да започне да заплаща с китайски юани суровия петрол, който купува от страните от региона на Персийския залив, бележи формирането на нов световен ред в сферата на енергетиката, пише в. „Файненшъл таймс“, позовавайки се на експерти.

„Разплащанията в рамките на глобалната търговия с петрол бавно, но сигурно преминават от щатски долари в други валути“, отбелязва анализаторът към швейцарската банка „Креди сюис“ Золтан Пожар в паметна бележка до клиенти на финансовата институция.

Китай от известно време увеличава

покупките на суров петрол

и втечнен природен газ от Иран, Венецуела, Русия и редица африкански страни, които заплаща с националната си валута. Но именно срещата на председателя на Китайска народна република (КНР) Си Цзинпин с лидерите на страните от Съвета за сътрудничество на арабските държави от региона на Персийския залив през декември ознаменува „раждането на петроюана“, отбелязва експертът.

„Китай иска да пренапише правилата на глобалния енергиен пазар“ чрез стратегия, която предвижда намаляване на плащанията в щатски долари, смята Пожар.

Сътрудничеството между Китай и страните от Съвета за сътрудничество на арабските държави от региона на Персийския залив може да включва съвместно проучване проучване и добив на петрол и природен газ в Южнокитайско море, а също и инвестиции в петролни рафинерии, както и в предприятия от сектора на химическата промишленост.

Ако всички тези проекти бъдат финансирани с юани, то това ще представлява огромна промяна на глобалния енергиен пазар, посочва анализаторът на „Креди сюис“.

Цените на петрола отстъпиха във вторник от най-високите си нива от месец насам, след като икономическите данни от Китай влошиха настроенията на пазара, а ръководителят на Международния валутен фонд предупреди за по-тежки условия през 2023 г.

Фючърсите върху петрола сорт Брент поевтиняха с 25 цента, или 0,29%, до 85,66 долара за барел, докато американският сорт West Texas Intermediate се търгуваше на цена от 80,06 долара за барел, което е с 20 цента, или 0,25% по-малко, предава Ройтерс.

По-слабите фабрични данни от Китай,

най-големият вносител

на суров петрол в света и вторият по големина потребител на петрол, натежаха върху цените. Индексът на мениджърите по покупките в промишлеността на Caixin/Markit се понижи до 49,0 пункта през декември от 49,4 пункта през ноември. Индексът остава под границата от 50 пункта, която разделя растежа от свиването, вече пет поредни месеца.

Още икономически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук