Уикилийкс

На интернет страницата на Уикилийкс бяха публикувани нови документи, доклади на посолството на САЩ в Скопие, според които тогавашният македонски преговарящ за името Никола Димитров е защитен източник на информация, предаде МКД. За Димитров не е случайно, че тази информация, осем години след това, се публикува точно преди приключването на стъпките по Договора от Преспа.

От документите на Уикилийкс може да се заключи, че Никола Димитров, през 2008 г., като македонски преговарящ с Гърция за името, редовно е информирал представителите на посолството на САЩ в Македония за хода на преговорите. Това показват телеграми на американското посолство на САЩ в Скопие, изпратени в Държавния департамент и ЦРУ през февруари 2008 г., два месеца преди срещата на върха на НАТО в Букурещ, на която Македония трябваше да стане член на НАТО заедно с Албания и Хърватия.

От тези документи може да се заключи, че Димитров и тогавашният президент на Република Македония Бранко Цървенковски са били категорично против провеждане на референдум във връзка със спора за името. Никола Груевски, според информациите на Димитров, бил против предложението за решение на проблема с името на преговарящия Матю Нимиц.

За Димитров публикуването на тези документи в момента изобщо не е случайно.

Външният министър се обърна чрез своята Фейсбук страница по повод докладите на Уикилийкс за неговата предполагаема съвместна работа с чуждестранни служби, пише Плусинфо.

„Публикувани са стари информации от 2010 г., които действително потвърждават, че системно и последователно съм работил за изпълнение на стратегическите цели – членството в НАТО и ЕС – и съм контактувал със САЩ, нашите стратегически партньори, във функцията на осъществяване на държавните интереси на Македония. Същите партньори, които през 2004 г., когато бях посланик във Вашингтон, признаха конституционното име на Република Македония. Фактът, че след цели осем години се злоупотребява с тази информация, с опит за тенденциозно лично дискредитиране, за да се навреди на приключването на Договора от Преспа, точно на финала на процеса, показва че зад тези игри са сили, които са против реализацията на европейската и евроатлантическата интеграция на Република Македония“, се казва в отговора на Никола Димтров пои повод нападките срещу него.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук