Борисов, Гешев, ЕП
Интеелктуалци поискаха незабавната оставка на премиера и главния прокурор в открито писмо

„Работи ли главният прокурор по публикуваната в испанските медии информация за разследване на схема за пране на пари в Барселона, за която има твърдения, че е свързана с премиера Бойко Борисов?“

Това е само един от 29-е въпроса, които от мониторинговата група към Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешен ред на Европейската комисия са задали на главния прокурор Иван Гешев, премиера Бойко Борисов, българското правителство, вицепремиера и заместник-правосъдния министър, съобщават от БНР.

Въпросите са публикувани на сайта на Европарламента.

Припомняме, че Комисията проведе заседание при закрити врата за ситуацията в България в края на август. На него бяха поканение главният прокурор Иван Гешев и министър-председателят на България Бойко Борисов, но вместо това тогава те изпратиха свои заместници.

От мониторинговата група питат на какъв етап е разследването на премиера Бойко Борисов, след като сигнали за пране на пари в Барселона има още от 2019 г.

Същия въпрос те задават и във връзка с появилите се аудиозаписи, за които има подозрение, че са на премиера Борисов, със заплахи към евродепутатката Елена Йончева.

„Какви конкретни мерки е предприела прокуратурата в борбата срещу корупцията, разследвани ли са политици, повдигнати ли са обвинения срещу тях и от коя партия са по-голямата част – от управляващата или от опозицията“. Това гласи друг от въпросите, отправен към прокуратурата и по-конкретно към заместник-главния прокурор Красимира Филипова.

Евродепутатите питат още за предложените промени в Конституцията на фона на масовите протести в страната, както и за свободата на словото, прозрачността на собствеността на медиите и безопасността на журналистите.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!