Марин Марковски
на снимката: Адвокат Марин Марковски

Причините за исканото екстрадиране на турския бизнесмен Абдула Буюк бяха политически. Това заяви СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.БГ  адвокатът по делото за екстрадиция през 2016 година Марин Марковски.

„Ние направихме сериозни усилия да убедим съда, че причините за екстрадацията са политически съображения, което по нашия закон е недопостимо да се извърши тази екстрадация. И съдът прие, че в това производство няма достатъчно доказателства, които да убеждават съдебните състави съобразно фактите и закона, че той трябва да бъде екстрадиран в Турция”, заяви Марковски.

По думите на адвокат Марковски Абдула Буюк е бил уплашен.

„Той влезна един възпитан и уплашен човек, защото го карат с белезници. Когато някой го карат с белезници в залата държането му е най-нормалното  да е уплашено и притеснено. Ние не сме имали с него разговори за начина му на живот, защото това е извън предмета на делото. .. аз не мога да кажа дали той е терорист.“

Марковски отказа да коментира защо в крайна сметка Буюк е бил екстрадиран от страната ни, но бе категоричен, че е нарушен законът.

„Никога дипломатически и политически сметки не трябва да надделяват над точното приложение на закона. Наруши ли се този принцип,  това означава, че живеем в нецивилизовано общество“

След решението на съда Буюк вече не е поддържал отношения с кантората на адвокат Марковски. Чакал е да получи политическо убежище.

Случаят отново нашумя преди два дни, след публикация на  германското списание „Шпигел”. Според изданието българският премиер Бойко Борисов и бившият главен прокурор Сотир Цацаров са заговорничили с турското разузнаване за предаването на турския граждани на Анкара след опита за преврат срещу президента Ердоган през юли 2016 година, който не се увенча с успех.

Цялото интервю с Марин Марковски четете по-късно на сайта ДЕБАТИ.БГ

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук