Джулиан Асанж
На снимката: Джулиан Асанж

Основателят на Уикилийкс Джулиан Асанж ще научи днес дали може да обжалва пред най-висшата съдебна инстанция на Великобритания решението на Върховния съд, според което той може да бъде екстрадиран в Съединените щати.

Джулиан Асанж

На 10 декември Върховният съд отмени по-ранно решение на британски магистратски съд, според което би било „потискащо“ 50-годишният австралиец да бъде екстрадиран и предаден на американската съдебна система заради психичното му здраве и риска от самоубийство.

Сега съдът ще реши дали да разреши на Асанж, който е изправен пред 18 обвинения, свързани с публикуването на 500 000 секретни американски досиета, да обжалва това решение пред най-висшата съдебна инстанция на Обединеното кралство по „правни въпроси от общо обществено значение“.

Вашингтон иска Асандж да бъде изправен пред съда за публикуването през 2010 г. от Уикилийкс на секретни военни документи, свързани с войните на САЩ в Афганистан и Ирак.

Той може да бъде осъден на до 175 години затвор в САЩ, въпреки че е трудно да се определи точната присъда.

Джулиан Асанж

По време на двудневно изслушване през октомври американските адвокати твърдяха, че съдия от долната инстанция не е отдал достатъчно значение на други експертни показания за психическото състояние на Асанж.

Те посочиха и дипломатическите уверения, предоставени след решението от януари, че Асанж няма да бъде държан в наказателна изолация във федерален затвор от най-висок клас и ще получи подходящи грижи.

Ако Асанж загуби днес, делото ще бъде върнато в Уестминстърския магистратски съд с указанието да бъде изпратено на министъра на вътрешните работи Прити Пател за окончателно решение на казуса.

От 2019 г. Асанж е задържан в лондонския затвор Белмарш, въпреки че е излежал предишна присъда за нарушаване на условията за освобождаване под гаранция по отделно дело.

Той прекара седем години в посолството на Еквадор в Лондон, за да избегне преместването си в Швеция, където трябваше да се изправи пред обвинения в сексуално посегателство, които по-късно бяха оттеглени.

В петък коалиция от антивоенни групи и хиляди активисти за мир подписаха изявление, в което призовават за незабавното му освобождаване.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук