Резюме на ДАНС

Правителството публикува резюмета на службите във връзка с последиците от моменталното падане на дерогацията за руски петрол за рафинерията в Бургас.

Общото заключение на ДАНС, Държавна агенция „Разузнаване“ (ДАР) и Служба „Военно разузнаване“ (СВР) е, че, ако дерогацията падне в тридневен срок, страната е изправена пред рискове, сред които са – покачване на цените, недостиг на горива и дори негативна реакция от страна на Руската федерация.

Според ДАНС в последните месеци в рафинерията на „Лукойл“ има усилия за употребата на по-големи количества неруски петрол. От контраразузнаването посочват, че

има поредица от „предизвикателства“ по намиране на суровина на изгодни цени.

При евентуален недостиг на горива на българския пазар компенсиране в известна степен може да бъде осигурено чрез внос от съседни страни, но вероятно на по-високи цени и при усложнени логистични вериги, се посочва в заключението от ДАНС.

От там посочват, че при този сценарий се очаква увеличаване на стойността на основни стоки и услуги, което ще доведе до забавяне на икономиката.

ДАНС заключава, че не е невъзможно да се премине на неруски петрол, но това трябва да стане при „своевременен внос достатъчни количества петрол и петролни продукти от алтернативни на Русия източници и на достъпни за българския потребител цени„.

От резюмето на военното разузнаване става ясно, че са възможни доставки на горива по вода от „Каспийския и Средиземноморския регион, както и от Северна Африка и Близкия Изток“.

От ценова гледна точка най-изгоден за страната би бил вносът от Азербайджан – сорта Azeri light, както и от Казахстан – сорт CPC Blend. 

Въпреки това службата не може да се произнесе по това какви ще бъдат последиците за страната при своевременното отпадане на дерогацията, тъй като законът не ѝ позволява да събира информация от вътрешнополитически характер.

Външното разузнаване пък смята, че ще е възможно да им негативни последици за страната ни, като реакцията на Русия от падането на дерогацията и преминаване към преработката на изцяло неруски петрол ще бъде политическа и икономическа.

Като цяло разузнаването вижда риск за националната сигурност, ако дерогацията бъде отменена в тридневен срок, каквото е искането на депутата от ГЕРБ Делян Добрев и чийто законопроект днес в зала защитаваха от ДПС.

Според службата продължаването на работата на рафинерията в непрекъснат режим е от изключителна важност за сигурността на страната. Според разузнаването намирането на неруски петрол е предизвикателство.

При намирането на неруски петрол се очертава и друг риск – от повишаване на крайната цена на горивата, а от там и на инфлационните процеси в страната, заключават от службата.

На брифинг премиерът акад. Николай Денков поясни, че

рязкото спиране на дерогацията повишава и рисковете

от нарушаване на оперативната дейност на рафинерията. Затова и преминаването към изцяло неруски нефт трябва да се случи в няколко стъпки.

„Смяната на нефта трябва да се случва поетапно, защото иначе се създават технологични рискове от запушвания, експлозии, пожари и други аварии, които нефтохимиците много добре знаят“, заяви министър-председателят.

По-рано днес от ПП-ДБ съобщиха, че са внесли промени в законодателството, които предвиждат прекратяване на дерогацията в периода 1-15 септември 2024 година.

Още новини от деня – четете тук

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук