По повод снощното нападение срещу полицаи в центъра на Париж, крайно десният кандидат за президент в страната Марин Льо Пен заяви, че „кошмарът започва отново”. Стрелбата идва само два дни преди решаващите за пътя на Франция и на ЕС президентски избори в страната. Единият от кандидатите – Франсоа Фийон призова за спиране на предизборната кампания и отмени появата си пред симпатизанти. Лидерът на „Националния фронт” Марин льо Пен също прекрати кампанията си. Тя призова за мерки за справяне с „ислямския тероризъм“ и призова френския народ да има „смелост” и „решимост” да  защитава страната.

Еманюел Макрон също коментира случилото се.

„Ние всички се стремим да станем президент на републиката и първият дълг на президента е да защитава. Заплахата от тероризъм е неизмерима и ще бъде част от ежедневието ни в продължение на години”.

Атаката бе на булевард Шанз-Елизе по време на предизборен диспут между кандидатите за президент на Франция.  Въоръжен с автомат мъж стреля по полицаи, които били на служба, близо до магазин на прословутия булевард, двама други са ранени, но животът им е вън от опасност. По-късно нападателят убит при стрелба в отговор на нападението му. Отговорност  пое терористичната групировка „Ислямска държава”. Полицията съобщи, че нападателят е идентифициран, но няма да съобщят името му докато не стане ясно дали е има съучастници.

След атаката президентът Франсоа Оланд свика съвета за сигурност на Франция. Ще бъдат взети допълнителни мерки за нормалното провеждане на изборите, обяви държавният глава.

„Правим всичко възможно, за да мобилизираме по най-ефективен начин военните и полицията, предвид обстоятелствата”, допълни Оланд.

Премиерът на страната Бернар Казньов също коментира темата.

„Варварството и малодушието удариха Париж, както наскоро удариха други части в Европа – Берлин, Стокхолм,  Лондон. Цяла Европа е мишена, защото изповядва ценностите и идеалите на мира. Не трябва да се допусне нищо да възпрепятства фундаменталния демократичен процес в страната”, каза той след спешната среща с шефове от службите за сигурност.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!