хора, щастие

До 2075 г. населението на страната ще намалее до 4 972 хил., или под 5 милиона.

Това показва един от трите сценария за населението на страната в зависимост от икономическото развитие в актуализираната прогноза на Националния статистически институт за населението до 2090 година.

Този сценарий е определен като реалистичен.

Той е съобразен с нормативните изисквания на Европейския съюз за демографското и социално-икономическото развитие на страните членки.

При този вариант населението на 65 и повече навършени години ще бъде 25.5%, а коефициентът на възрастова зависимост – 69.1, или на 100 лица от населението в активна възраст ще се падат 69 лица в зависимите възрасти – под 15 и над 64 години.

Демографските прогнози са формални пресмятания, които се извършват, при условие че са възприети определени предположения за бъдещото развитие на раждаемостта, смъртността и миграцията.

Те дават представа за възможното бъдещо развитие на населението през прогнозирания период.

Прогнозата, е разработена до 2090 г., като са ползвани данни за броя на населението, броя на живородените и умрелите, броя на заселените и изселените.

Населението е разпределено по пол и възраст за всяка година от периода.

Другите два сценария изхождат от предвиждането, че демографското развитие ще зависи от по-благоприятни и съответно – неблагоприятни социално-икономически условия.

При първия от тези два сценария се предвижда населението да достигне 5.1 млн. души, а при втория – малко под 4.8 млн.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук