Си Дзинпин
на снимката: китайският президент Си Дзинпин

Основната реч на китайския президент Си Дзинпин при откриването на форума „Един пояс, един път”, силно развълнува участниците.

Президентът на Световната банка Джим Йон Ким заяви, че финансовата институция приветства амбициозните намерения на китайския държавен глава.

„Мисля, че той набеляза правилните неща. Става въпрос за система, която да работи за всички. Това е амбициозна визия за развитието на целия регион и ние от Световната банка напълно я подкрепяме”, каза Ким.

Представителят на Африканския съюз за инфраструктура и енергетика Амани Абоу-Зейд заяви, че речта на Си Дзинпин е била вдъхновяваща.

„Форумът „Един пояс, един път” носи надежда не само за Азия и Европа, но и на Африка, защото обединява голяма част от света. Речта на президента Си Дзинпин беше много вдъхновяваща и ни даде нови надежки”, каза Абоу-Зейд.

Директорът на Международната търговска организация Роберто Азаведо коментира, че речта на китайския държавен глава заслужава внимание.

„Мисля, че той ясно постави въпроса за по-голяма взаимосвързаност, по-бърза и ефективна търговия и смятам, че ние точно върху това трябва да се съсредоточим. Глобалната икономика се нуждае от стимулиране и форумът „Един пояс, един път” е точно това, от което се нуждаем”, коментира Азаведо.

Китайският президент Си Дзинпин заяви, че банките в страната ще отпуснат кредити на стойност 380 милиарда юана (55,09 милиарда долара) в подкрепа на сътрудничеството в рамките на инициативата „Един пояс – един път“, а Китай ще инжектира 100 милиарда юана във фонда „Пътя на коприната“. Той обеща и 60 милиарда юана (8,70 милиарда долара) помощ за страни и международни организации, участващи в неговия нов проект.

В речта си той посочи, че успешната реализация на проектите в рамките на китайската правителствена инициатива „Един пояс, един път“ трябва да се опира на пет основополагащи принципа за съвместно съществуване и интеграция.

На първо място е мирът, следват от съвместно развитие и балансирано разпределение на благата. Третият принцип е откритост, водеща към прогрес. След това са иновациите, а на последно място Си Дзинпин постави необходимостта да се отстраняват бариерите между цивилизациите, да се предотвратяват търканията между тях и да се стимулира взаимната обмяна на опит, което ще ги обогатява.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук