На снимката: Енергийният министър на Саудитска Арабия Халид ал-Фалих и руският енергиен министър Александър Новак, по вереме на срещата във Виена, декември 2016-та.

Енергийните министри на Русия и Саудитска Арабия, двете най­-големи страни производителки на петрол, посочиха в съвместно изявление, че срокът на действие на споразумението за ограничаване на добивите, се удължава до март 2018­-та.

Срещата между Халид ал­-Фалих и руския му колега Александър Новак се проведе в Пекин, по време на международния икономически форум „Един пояс, един път“.

Предстоящото намаление ще следва досегашната схема на подписаното в края на 2016-та споразумение, чийто срок изтича в края на юни. Това означава намаляване на добивите с около 1,8 млн. барела на ден за още девет месеца, но само при положение че всичките страни  членки на ОПЕК  се съгласят с решението на срещата във Виена, насрочена за  25¬и май.

Новината за общата договорката между Саудитска Арабия и Русия вдигна цените на суровия петрол с над 1.5 процента, по време на азиатската търговия. Скок от 2,38% към 48,98 долара за барел, отбелязаха и  фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през юни. Инвеститори и анализатори обаче продължават да отбелязват нарастващото американско петролно производство, което може да доведе до спад на цените. САЩ не участва в настоящото споразумение и обикновено  подкопава усилията на ОПЕК и Русия.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук