Европейският парламент ще обсъди на сесията си в Страсбург тази седмица изпълнението на квотите за разселването на мигранти, обстановката в Унгария и в Сирия, преговорите с Великобритания за напускане на ЕС.

Предвижда се довечера евродепутатите да се запознаят с доклад за борбата с измамите със средства на ЕС. В документа се отбелязва, че през 2015 г. броят на нередностите с европейски средства е нараснал с 36 на сто и възлиза на 3,21 милиарда евро. Очаква се европедутатите да призоват ЕК да опрости процедурите за кандидатстване за европейски средства в опит броят на нередностите да намалее. Утре евродепутатите ще обсъдят изпълнението на квотите за разселването на мигранти, пристигнали в Италия и Гърция.

Междувременно, в Брюксел  започва среща на министрите на външните работи на страните от Европейския съюз. Преди началото на форума върховният представител на ЕС по в въпросите на външните работи, политиката и сигурността – Федерика Могерини коментира, че ЕС променя подхода, чрез който оказва подкрепа на Африка, като се отказва от досегашната форма на отпускане на помощи. По думите й субсидиите ще се насочени към сфери като промените в климата,  сигурността и хуманитарната сфера.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!