Йорданка Фандъкова

Вчера по време на 11-а среща на кметовете на столиците на Европейския съюз с Европейската комисия, столичният кмет Йорданка Фандъкова отново намекна за отпускането на държавна помощ за градския транспорт в София.

„Изправени сме пред голямо предизвикателство – енергийна криза с растящи цени на отоплението и електричеството в предстоящите зимни месеци. Сметките на метрото и електротранспорта се увеличиха над 2 пъти, а тези за природния газ на градските автобусите – над 3 пъти в последната година. Всички кметове знаем, че е недопустимо този ръст да премине в директно увеличение на цените за гражданите“, заяви Фандъкова.

Тя припомни, че голяма част от европейските столици са получили целенасочена подкрепа за градския си транспорт, което според нея е изключително важно както за мобилността в градовете, така и за екологията.

Но тук възниква въпросът – редно ли е от парите на всички данъкоплатци, да се плащат задълженията на софиянци, чиито заплати са най-високи в страната. Трябва ли парите на 5 милиона души да се използват за покриване на некадърно управление, лоши решения и години на бездействие по отношение на реформирането на системата на градския транспорт, с цел драстично намаляване на загубите и увеличаване на пътниците? Освен това, след сигнал на „Спаси София“, стана ясно, че директорите на общинските транспортни предприятия са сключвали неизгодни договори с неслучайни фирми, които ощетяват бюджета на общината с милиони левове всяка година, докато в същото време си разделят по 1 млн. лв. за заплати годишно.

Претенциите на столичния кмет държавата да плаща за некадърността на кметската институция и неспособността да се справи с проблемите, които сама е създала са признак на свръхнаглост. Припомняме, че същото искане преди няколко месеца се повдигна и за столичната Топлофикация, която се оказа задлъжняла с над 330 милиона лева. Столичния общински съвет не успя да вземе адекватно решение за дружеството години наред, а накрая държавата, чрез КЕВР бе принудена да се намеси.

За съжаление се оказва, че бабите от село и жителите на провинцията плащат с данъците си за безхаберието на столичните управници, което освен, че е нередно е и своеобразен куриоз.

Още актуални коментари – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук