Гърция, пожари

Продължават пожарите в съседна Гърция. Стотици пожарникари се борят с горски пожар, който не стихва вече втори ден и наложи евакуация на социален дом и няколко села северозападно от Атина. Изгорени са над 116 165 хектара.

Пожарите нанесоха рекордни по размер щети

Според гръцките метеоролози, средната изгорена площ от един горски пожар в Гърция през 2021 г. възлиза на около 2000 хектара, заемайки първо място в Средиземноморието, следвано от Турция. Само до четвъртък вечерта са регистрирани 58 големи горски пожара в страната, които са изгорили обща площ от 116 165 хектара.

На места се наложи евакуация

Три от пожарите наложиха евакуация на населени места на югоизток и северозапад от гръцката столица. По информация на българското посолство в Атина се разраства голям пожар в района на Вилия. През нощта е била предприета евакуация на застрашените селищата в района – Теа, Панорама, Палеохори, Палеокундура и Агиа Сотира, а огънят се движи в посока Порто Гермено.

Вчера е избухнал пожар в община Лавреотики, югоизточно от Атина, който е заплашил националния парк към нос Сунио и е приближил Кератея и Синтерина. В резултат на действията на пожарната огънят е бил ограничен, но поради силните ветрове продължава да има опасност от разпалване.

Поради бушуващия пожар в района на Вилия, трафикът по стария национален път Елевсина – Тива, от 33-ти км в посока Елевсина е спрян и се отбива през националната магистрала Атина – Ламия. Движението по останалите второкласни и третокласни пътища в района на Вилия е спряно или ограничено.

Заловени са подпалвачи

Във вторник полицията обяви, че е арестувала двама души по подозрение за палеж. Първият е 54-годишен гръцки гражданин, за когото се твърди, че е използвал запалка, за да подпали хартии и изсушена растителност в храсталаци в покрайнините на село западно от Атина в неделя. Мъжът е напуснал мястото пеша и е бил задържан от преминаващ полицейски патрул, съобщиха властите.

Във втория случай става въпрос за 29-годишна чуждестранна гражданска. Тя е обвинена, че е запалила изсушени листа на земята близо до дърво на площад в центъра на Атина. Полицията в района е потушила пламъците и е арестувала жената.

Стотици огнеборци са в битка с пожарите

330 пожарникари със 115 превозни средства се борят с пожара във Вилия, като въздушната подкрепа е осигурена от пет самолета и шест хеликоптера. Пожарникарите все още действат за да подсигурят границите на големите пожари в национален парк в северните покрайнини на Атина и на остров Евбея, който избухнаха в началото на август. Други, включително 40 австрийски пожарникари, се борят с два големи пожара в южния гръцки регион Пелопонес. Продължават опитите на противопожарните екипи за погасяване на активните огнища в северната част на Евбея, Древна Олимпия и Гортиния, Пелопонес. Огнищата се контролират, но продължава да е значителен рискът от повторно възпламеняване.

23 държави помагат в гасенето

Гръцкият президент Катерина Сакеларопулу благодари на 23 чуждестранни лидери за приноса им в борбата с множеството и опустошителни горски пожари, които започнаха на 3 август, съобщава Kathimerini.

В писма изпратени до всеки един лидер, оказал помощ, се говори и за предизвикателствата на изменението на климата.

„Предложението на вашата страна през този труден период дълбоко трогна всички гърци и аз предавам тяхното признание и признателност“, пише тя.

Сред страните има и други държави-членки на ЕС, чиято помощ е пристигнала чрез система RescEU за доброволна помощ по време на природни бедствия.

Страните, на които президентът благодари, бяха Австрия, Хърватия, Кипър, Чехия, Египет, Франция, Германия, Израел, Кувейт, Молдова, Полша, Катар, Румъния, Русия, Сърбия, Словакия, Испания, Швеция, Швейцария, Украйна, Обединени арабски емирства, Обединеното кралство и САЩ.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук