Държавният секратар на САЩ Рекс Тилърсън по време на пресконференция във връзка с указ на Тръмп за митническа и гранична защита, 6 март 2017-та. Снимка: EPA/ БГНЕС

Държавният секретар на Съединените щати Рекс Тилърсън пристигна в Токио като първа спирка от азиатско-тихоокеанската си обиколка, която цели да вдъхне увереност на изнервените партньори, изправени пред все по-голямата заплаха след опитите на Северна Корея с балистични ракети.

Тилърсън ще се срещне с японския министър-председател Шинзо Абе и външния министър Фумио Кишида, предава „Ройтерс“. Очаква се да бъдат обсъдени плановете на Япония да засили противоракетната отбрана и евентуалното разполагане на американсаката система „Терминал за защита на местности с голяма надморска височина“ (Terminal High Altitude Area Defense , THAAD).

След визитата в Япония, Тилърсън ще посети и Южна Корея, а след това Пекин, където трябва да уговаря детайли около срещата между Доналд Тръмп и китайския президент Кси Джипинг.

Стъпвайки върху бизнес уменията си, Тилърсън,  40 години от кариерата на който са свързани с „Ексън Мобил“, трябва да направи чудо там, където дипломатите се провалиха.

За първия дипломат на САЩ обиколката в Азия ще бъде трудна не само заради Северна Корея. Той трябва да съумее да убеди Япония, че САЩ още се интересува от обстановката в Азия, въпреки че се оттегли от споразумението за Транстихоокеанско търговско партньорство (TPP), в което Страната на изгряващото слънце инвестира много. В списъка с нелеките темите, които ще се обсъждат с японската страна, е и наблюдението на президента Доналд Тръмп за дисбаланс в търговията между САЩ и Япония.

Тилърсън трябва да подкрепи първата жена президент на Южна Корея Парк Гън-хе, подложена на импийчмънт през декември, по който съдът още не е взел решение. Политическите вълнения в Южна Корея, довели до отстраняването на президента Парк, могат да накарат правителството да се откаже от инсталирането на системата за противоракетна отбрана THAAD, срещу която има протести както в Пхенян, така и в Пекин.

В крайна сметка, Тилърсън трябва да разсее опасенията на Китай, че Доналд Тръмп се готви за търговска война или за конфронтация  с Пекин в Южнокитайко море.

Китайските компании продължават да търгуват със Северна Корея, даже след като в началото на годината беше прекратен износът на твърди горива и по този начин нарушават наложените й от ООН санкции, сочат данни на организацията.

Една от възможните стратегии е, Тилърсън да цитира случая с  китайската технологична компания ZTE, която плати глоба  от 1.2 млрд. долара, заради нарушаване на ограниченията и продажба на американски технологии на Иран. Същата съдба може да споделят китайските банки, които въртят бизнес със Северна Корея.

Не на последно място – срещата на Тилърсън в Пекин трябва да проправи път за споменатата, планирана за април среща във Флорида между президента на САЩ Доналд Тръмп и китайският държавен глава Кси Джипинг. На редовна пресконференция в Пекин в сряда, министър-председателят на Поднебесната империя Ли Къцян, изрази оптимизъм за сътрудничество с администрацията на Тръмп. Той заяви, че Китай подкрепя резолюциите на ООН за Северна Корея и призова страните да положат услилия, за да изгладят противиречията си.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук