Атанас Чобанов
на снимката: Атанас Чобанов

Неправителствената организация „Репортери без граница“ се обяви в защита на редактора на българския разследващ сайт „Биволъ“ Атанас Чобанов, за който от България е изпратена европейска заповед за разследване. Организацията се опасява, че тази заповед може да наруши конфиденциалността на журналистическите източници, гласи съобщение на нейния сайт. „Репортери без граница“ призовава френските власти да игнорират заповедта за разследване на Чобанов, за която той е научил на 2 август.

Неправителствената организация смята, че прокуратурата използва европейските механизми по неправомерен начин, а именно – за сплашване на разследващ журналист. Сайтът на Чобанов е известен със своите разкрития, които често са неудобни за властниците. По тези съображения „Репортерите“ се присъединяват към исканията на адвокатите на Чобанов до френската прокуратура и външно министерство да не се съобразят със заповедта.

Според френските закони европейска заповед може да бъде блокирана от съдия, ако той прецени, че е в разрез с европейските норми за правата на човека.

„Българската прокуратура се опитва да злоупотреби с европейския механизъм за сътрудничество, за да сплаши известен разследващ журналист – заяви Пол Копан, ръководител на правния отдел на организацията и допълни – Притеснени сме, че това искане може да доведе до нарушаване на конфиденциалността на източници и до нарушаване на правото на свобода на словото на Атанас Чобанов. Поради тези причини искаме френските правосъдни власти да не се съобразяват с тази заповед“.

С европейска заповед за разследване българската прокуратура поиска на 1 август от френските власти да бъде разпитан главният редактор на „Биволъ“ Атанас Чобанов във връзка за разследването за кибератаката срещу НАП.

Чобанов обаче изрази опасения, че прокуратурата прави опит „да пришие „Биволъ“ към някакво дело“, за да стане възможно чрез СРС например, да се разбере по какви теми работят сътрудниците на медията. той отрече да е познавал Бойков или някой от „ТАД груп“, а информацията му е от анонимен хакер, който е предупредил за пробива.

„След като разговарях с него и получих доказателства, предупредих КЗЛД за теча, а те го запушиха. Вследствие получихме благодарствено писмо“ – каза по-рано журналистът.

Заради източването на данните от НАП в ареста, по обвинение в тероризъм, се намират собственикът на „ТАД груп“ Иван Тодоров  и двама служители във фирмата – Кристиян Бойков и Георги Янков.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!