БНТ, протест

„Репортери без граници“ уличи БНТ в липса на баланс при отразяването на изборите на 11 юли. От организацията призовават и за спешни мерки във връка с общесвените медии, които да се предприемат от новия парламент.

Поолитическите сили в новия български парламент да извършат дълбоки, системни реформи за укрепване на независимостта на обществените медии, след като Българската национална телевизия (БНТ) наруши законовото си задължение да предоставя безпристрастно отразяване на кампанията за моменталната снимка парламентарни избори,пише в позицията

Акцентира се, че е предоставено повече ефирно време на ГЕРБ за сметка на другите партии.

„По БНТ1, по време на сутрешните и вечерните новини в праймтайма, всички участници в изборите получиха общо 28 минути, които до голяма степен бяха съсредоточени върху ГЕРБ (17 минути), главно с положителен тон“, се казва в доклада.

С тревожност се припомня, че малко след парламентарните избори, проведени на 4 април, тогава правителството на премиера Бойко Борисов е отпуснало допълнителни 10 милиона евро на телевизията с цел за покриване на натрупаните си дългове.

Припомня се, че липсата на баланс е предизвикало сблъсък между министъра на културата Велислав Минеков и генералния директор на БНТ Емил Кошлуков, политически назначен, който е бил програмен директор в крайнодясната политическа партия на телевизионния канал „Атака“. Минеков призова за оставката на Кошлуков с мотива, че БНТ е нарушила закона, като е подкрепила ГЕРБ и като държавно образувание е заплашила националната сигурност.

След това, на 28 юни, Ивелина Димитрова подаде оставка като член на Съвета за електронни медии (CEM), регулатор на медиите, като заяви, че се е оказала безсилна да направи нещо по отношение на медийните пристрастия преди изборите. „Личните атаки не успяват да създадат атмосфера, насърчаваща търсенето на отговори на въпроси, които обществото очаква“, каза тя.

Липсата на независимост от страна на БНТ се усложнява от неоправданите откази за разширяване на работните контакти и уволненията или принудителното напускане на десетки служители при Кошлуков. От юни бившите журналисти на БНТ, включително Искра Ангелова, чийто договор беше прекратен през 2019 г., настояваха за оставката на всички членове на СЕМ и за промяна в правилата за подбор на медийния регулатор, така че да включва хора без политически връзки, които са признати за своите професионалисти способности.

Позицията на „Репортери без граници“ е, че подкрепят тези журналисти в усилията им да постигнат реформа на тази обществена телевизия, която заслужава внимание от властите. Призовава се за задълбочени, системни реформи, за да се справи с липсата на независимост на обществения оператор.

България е на 112-о място от 180 държави в Световния индекс за свобода на печата на „Репортери без граници“ за 2021 г.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!