заведение коронавирус

За мораториум върху кредитите на физическите и юридическите лица за период от най-малко 6 месеца ще настояват от Сдружението на заведенията в България.

„В случая нашият персонал, който знаете, повечето от тях имат потребителски кредити, те няма как да ги обслужват, даже и с възнаграждението, което ще получат от социалното министерство, защото то ще бъде в размер на 80% от минималната работна заплата. За съжаление в този случай няма да се смята нашата минимална работна заплата – в бранша 800 лв., а ще се изхожда от тази, която е за страна – 610 лв. Значи там говорим за около 480 лева. С тях те няма как да си обслужват кредитите и заемите”, посочи той.

В нощните заведения пряко са заети около 35 хиляди души, като заради противоепидемичните мерки те могат да изгубят доходите и работата си в период на криза.

Браншовите организации ще поискат и отпадането на лихвите за декларираните данъци и осигуровки, както и да има възможност да бъдат разсрочени.

„Това, което обсъждахме и което е много важно за нас, да отпаднат лихвите по натрупали се поради пандемията задължения за данъци и осигуровки в периода март – декември. Знаете всички декларирани данъци се олихвяват, съответно да може да отпаднат тези лихви. Фирмите, които са затворени, да имат също така опция за разсрочване на задълженията, защото те няма откъде да ги плащат на този етап”, обясни той.

Другото, което ще поискат е мораториум за кредитите.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!