Емил Димитров-Ревизоро
на снимката: Емил Димитров-Ревизоро

Новият министър на околната среда Емил Димитров – Ревизоро е „помолил“ „в най-бърз порядък“ да се изпрати принудителна административна мярка ТЕЦ „Бобов дол“ да преустанови изгарянето на отпадъци, но да продължи да работи на въглища, каза самият той след срещата си с представители на рециклиращия бизнес. Димитров припомни, че преди няколко дни е бил на място, тъй като са оказвали съдействие на прокуратурата по извършваната проверка там.

„Сигналите бяха, че там има опасни отпадъци и че имаше вредни емисии. Наши служители бяха изпратени да окажат съдействие. Когато отидохме прокуратурата каза, че съгласно направеното изследване, няма вредни емисии, няма опасни продукти, които да са качвани на транспортните ленти. Моите служители, които бяха там ми казаха, че имат проблем с комплексното разрешително и в него има поставени разрешителни условия, които е следвало да се изпълнят, но не са били изпълнени. Тогава посъветвах ръководството да преустанови дейност, докато не изчисти тези проблеми, които имат. Още повече, че създадена с моя заповед група разгледа всички документи на ТЕЦ-а и излязоха със становище, в резултат на което ние днес изпратихме заповед до РИОСВ Перник“, заяви той.

Министър Димитров обяви, че в Перник работи система за видеонаблюдение и че когато са превъртели записите назад, са видели, че въпреки молбата на министъра те са продължили да горят отпадъци. Макар и те да не са опасни, това отново е нарушение, защото горят отпадъци, каквито не фигурират в комплексното им разрешително.

По думете на министър Димитров отпъдъци ще се горят едва когато се изпълнят всички изисквания, „които е следвало да въведат“. Той добави,че отпадъци се изгарят в ТЕЦ „Сливен“ и още три завода.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!