Властите на Саудитска Арабия платиха на САЩ около 500 милиона долара за възстановяване на разходите за трансфера и разполагането на американски войски и военна техника в страната, съобщи Си Ен Ен.

На 10 януари Тръмп каза, че САЩ имат възможност да вземат обезщетение от Ирак за изграждането на военни бази и посолство в Багдад в случай на изтегляне на американски войски от тази страна. Ръководителят на Белия дом посочи като пример за такъв подход военното сътрудничество с Рияд.

„Изпратихме войски в Саудитска Арабия, която ни плати за това. Те вече са внесли 1 милиард долара в банката“, заяви държавният глава.

„В съответствие с окуражаващите думи на президента за насърчаване на участието на партньори, Министерството на отбраната работи със Саудитска Арабия за поделяне на разходите за това разположение, което има за цел да засили регионалната сигурност и да разсее враждебността с агресия. Саудитските власти се съгласиха да помогнат за изплащане на разходите за тези действия и направиха авансово плащане“, информира официалният представител на Министерството на отбраната Ребека Ребарич. Според нея размерът на авансовото плащане, извършено през декември 2019 г., възлиза на около 500 милиона долара.

Пентагонът обяви на 11 октомври миналата година, че Съединените щати разполагат допълнително 3 000 войници, две ескадрили изтребители, експедиционно авиокрило, два зенитно-ракетни комплекса „Пейтриът“ и система за противоракетна отбрана THAAD. Това решение бе взето от администрацията на САЩ, след като в нощта на 14 септември бяха извършени атаки срещу две предприятия на саудитската национална петролна компания „Сауди Арамко“ с безпилотни летателни апарати. Представители на бунтовническото йеменско движение „Ансар Аллах“ поеха отговорност за това нападение.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!