Валери Симеонов
на снимката: Валери Симеонов

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов е получил подкрепата на премиера Бойко Борисов, финансовият министър Владислав Горанов и спортният министър Красен Кралев за държавен монопол на лотарийните игри.

Това стана ясно след среща тази сутрин в Министерския съвет, по повод внесените вчера предложения за промени в Закона за хазарта. С тях на практика се предвижда национализация на частния бизнес и преминаването на тази дейност само към държавата

„Първо обсъдих с министъра на финансите и министъра на спорта и получих подкрепа от тях. И изненадващо получих подкрепа от премиера“, обяви Симеонов в парламента.

На въпрос защо определя подкрепата на Борисов като изненадваща лидерът на НФСБ каза:

„Е, честно казано, не очаквах такава категорична подкрепа“.

Валери Симеонов ще разчита и на подкрепата на БСП, защото преди време Корнелия Нинова обещала такава.

Лидерът на НФСБ представи накратко предложенията си пред медиите в парламента.

Той обяви, че иска държавен монопол над лотарийните игри, какъвто има в Европейския съюз, и допълни, че в законопроекта са предвидени срокове за прекратяване на лицензите на частните фирми.

Валери Симеонов каза още, че предлага продажбата на лотарийни талони да се извършва само в лицензирани обекти, а не и в бензиностанции и супермаркети, както е сега, и такива да няма в радиус от 300 метра от училища.

На въпрос не е ли това национализация на частен бизнес финансовият министър Владислав Горанов каза, че не може да се говори за национализация, тъй като не се отнемат активи, а става въпрос за монополизация.

В отговор на въпроси Владислав Горанов каза, че до месец ще предложи Държавната комисията по хазарта да бъде превърната в едноличен орган, за да е по-ясна отговорността. Мотивът да се внася предложението сега бил, че комисията е вземала противоречиви решения през годините.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук