Осветлението в Рим се променя. За да се направи италианската столица по-рентабилна и щадяща околната среда, хиляди крушки се подменят.

Промяната обаче привлича недоволството на хората от новото осветление в историческия център на града. Преди то имаше мек златист цвят, а сега е заменено от по-студено LED осветление. Некои се опасяват,  че романтика в Рим е може да изчезне, а други приветстваха идеята  с усмивка.

От електрическата компания обясняват, че ползите от новото осветление са големи. На първо място видимостта е значително подобрена. Освен това Рим ще си спести около 26 млн. евро годишно. Компанията е пресметнала, че само в рамките на десет години, това са 260 млн. евро, които ще бъдат спестени. От гледна точка на екологията, въглеродният диоксид в рамките на десет години ще намалее с 350,000 тона.

Проектът обаче не е приключил и предстои още работа. В някои централни площади, където десетки хора се събират вечерта, половината от площта се къпе в златното меко осветление, докато останалите светят с новата ярка LED светлина.

Очаква се пълната подмяна на осветлението да приключи до лятото. От електрическата компания споделиха, че промяната не  засяга нито един от големите исторически паметници в столицата. Изискванията към осветяването им са обсъдени по отделно.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!