Роберт Фицо
Роберт Фицо

Нападателят, който днес стреля срещу словашкия премиер Роберт Фицо и бе задържан, е 71-годишен пенсионер на име Юрай Ч. от град Левице. Мотивите му са неизвестни. Според някои словашки медии става дума за словашкия писател Юрай Чинтула. Освен основната си дейност, той е бил активист на либералната партия „Прогресивна Словакия“. Преди опита за убийство той е извикал на премиера: „Робо, ела тук“ – и е открил огън.

Припомняме, че покушението е станало след заседание на правителството в град Хандлова, когато Роберт Фицо е отишъл при малка група поддръжници, с които да се ръкува. Тогава арестуваният Юрай Ч. стрелял няколко пъти. Фицо е транспортиран с хеликоптер до Банска Бистрица, тъй като тежкото му състояние не е позволявало да бъде закаран в Братислава.

През октомври 2023 г. Роберт Фицо стана премиер на Словакия за четвърти път. Тогава британският в. „Гардиън“ излезе със заглавие: „Бившият словашки премиер Роберт Фицо потвърди проруската си позиция след изборната си победа в централноевропейската страна“.

На изборите тогава Либералната, прозападна партия „Прогресивна Словакия“ (ПС) завърши на второ място с малко под 18 процента от гласовете, а партия „Глас“ („Хлас“)“, която се отцепи от „Смер“, след като Фицо беше принуден да подаде оставка през 2018 г. на фона на масови протести след убийството на разследващия журналист Ян Куциак и годеницата му Мартина Кушнирова, бе на трето място с почти 15 процента.

След убийството на словашкия разследващ журналист Ян Куцияк, неговите колеги бяха убедени, че то ще влезе в дългия списък с неразкритите брутални престъпления в Словакия. Те обаче може и да не се окажат прави.

През последните две десетилетия много убийства в Словакия останаха неразкрити. Най-вече защото по един или друг начин в тях очевидно бяха замесени висши политици и полицейски служители. На този фон много словашки журналисти предполагаха, че и убийството на техния колега, разследващия журналист Ян Куцияк, и неговата годеница Мартина Куснирова никога няма да бъде разкрито.

Те обаче може и да не се окажат прави. За щастие. Очевидно следователите са реконструирали в голяма степен организацията и извършването на престъплението. През 2018 г. разследващият журналист Арпад Шолтес заяви пред „Дойче Веле“, че това е една „приятна изненада“.

След запитване на всекидневника „Sme“, словашкият Специализиран наказателен съд публикува анонимен документ, в който се описва организацията и извършването на престъплението – в детайли. Възстановката се базира в голяма степен на показанията на арестуваните преди две седмици четирима заподозрени. Золтан А. е единственият, който е готов да съдейства на разследването. Другите трима – Томаш Ш., Мирослав М. и Алена Щ. отказват да дават показания.

Кой е предполагаемият поръчител?

В анонимния документ не се споменава кой би могъл да бъде поръчител на убийството и кой би могъл да има мотив за това. От известните информации става ясно, че Ян Куцияк е бил заплашван от съмнителния бизнесмен Мариан Кочнер – в телефонен разговор през есента на 2017 година. Кочнер е замесен в много криминални престъпления, но досега е недосегаем заради добрите му връзки с висши политици и съдии.

Твърди се, че той е кръстник на дъщерята на Алена Щ.. Тази седмица бяха публикувани снимки, които документират предполагаема негова среща с Алена Щ. в края на 2017. Самият Кочнер, който е в предварителния арест за измами, отрича всички обвинения и твърди, че изобщо не познава Алена Щ..

Реконструкцията на убийството на Куцияк и неговата годеница може да доведе до обрат в работата на полицията и правосъдието в Словакия. Според много колеги на разследващия журналист, сред ниските и средни полицейски чинове се шири недоволство. Много от полицаите са дълбоко разочаровани от политическото влияние върху много криминални случаи.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук