роботи

Около 20 милиона работни места в света да бъдат поети от роботи, се очаква до 2030 година. Това със сигурност ще засили тенденцията на влошаване на социалното неравенство, повишавайки същевременно общата икономическа продукция.

Прогнозните резултати показват нарастващи опасения, че автоматизацията и роботите, макар и да предлагат икономически ползи, непропорционално унищожават нискоквалифицираните работни места и утежняват социалния и икономически стрес.

Проучванията показват, че намаляването на работните места заради увеличаването на роботите няма да бъде равномерно разпределено по света или в рамките на отделните страни.

Роботите вече завзеха милиони работни места в производството набират сила в услугите, благодарение на напредъка на компютърната визия, разпознаването на речта и машинното обучение.

В регионите с по-ниски квалификации загубата на работни места ще бъде два пъти по-висока от тази в регионите с по-висока квалификация, дори в една и съща страна.

Изследванията идват на фона на интензивен дебат за разрастването на технологиите като самостоятелно управлявани автомобили и камиони, роботизирано приготвяне на храни и автоматизирани фабрични и складови операции и тяхното въздействие върху заетостта.

Според последното проучване настоящата вълна на роботизация вероятно ще доведе до увеличаване на производителността и икономическия растеж, генерирайки приблизително толкова много нови работни места, колкото и унищожава. Изследователите виждат 5 трилиона долара „дивидент от роботите“ за глобалната икономика до 2030 г. от по-високата производителност.

Те добавят, че роботите все повече ще навлизат в сектори като търговията на дребно, здравеопазването, хотелиерството, транспорта, строителството и земеделието.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!