Росен Христов

Към днешна дата доставките на газ до края на годината са обезпечени на конкурентни цени и криза в този сектор не се очаква. Това каза служебният министър на енергетиката Росен Христов по време на изслушване в парламента относно доставките на газ за България от 27 април 2022 г. досега. Изказването му остро противоречи на предишните му заявления, че предстои тежка зима, че газ няма да има, и че България няма да може да се справи без руски газ.

По думите му към края на ноември ще има информация относно доставките на втечнен газ за 2023 г., като паралелно с това се водят интензивни преговори с гръцки, турски и италиански контрагенти за осигуряване на слотове.

Министър Христов изтъкна, че благодарение на своевременните мерки на новото ръководство на „Булгаргаз“ цените са „овладени“ и за ноември те са значително по-ниски от тези, които бяха за септември. Освен това те са по-ниски и от борсовите цени. Той посочи, че през месеците от април до август доставките на втечнен газ се движат идентично с борсовите цени. В момента „Булгаргаз“ купува газ от същите компании при приблизително същата криза на доставките, но на цена, която е с отстъпка над 60 евро за мегаватчас. „В момента купуваме газ наполовина на борсовата цена“, изтъкна Росен Христов.

Търговете, които са организирани от „Булгаргаз“ с прозрачните процедури и с ясно обявените критерии за оценка, са върнали на „масата на преговорите“ компаниите с възможности и добра репутация. Благодарение на тази конкуренция, която се създаде, се получават тези големи отстъпки, добави служебният министър на енергетиката.

ДЕБАТИ.БГ припомня думите на Христов от 3 август, веднага след като беше назначен за енергиен министър:

„За краткото време анализирахме огромно количество информация и за съжаление трябва да кажа, че ситуацията, свързана с доставките на газ е сериозна, за да не употребя думата „критична“. Противно на очакванията имаме недостиг на договорените количества до края на годината. Имаме подсигурени количества до края на септември, но крайно недостатъчни, за да задоволят потреблението до края на годината“

Оказва се, че все пак имаме достатъчно количество газ и страната ни може да се справи с енергийната криза и без руския газ. И дори, на по-евтина цена. Енергийният министър обаче, не обясни, защо се създаваше излишна паника сред обществото и се спекулираше с цената на газа от политически фигури като него самият, служебния премиер и дори президентът. Дали беше нескопосан опит да се върнем отново в лоното на руския „Газпром“, или пък обвиненията бяха умишлени и с предизборна насоченост? За съжаление няма кой да отговори на тези въпроси.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук